Astăzi este echinocțiul de toamnă

Astazi , ziua va fi egală cu noaptea … punctul autumnal. Acum, la Polul Nord, Soarele începe să apună. A răsărit acolo pe 20 martie, toată vara s-a rotit pe cer fără să apună, iar de mâine dispare după orizont… Răsare în Polul Sud. În Polul Nord începe să se facă “noapte”, iar la noi se apropie iarna. La Polul Sud se face zi, iar în țările sudice vine vara. Azi Soarele a răsarit fix în Est la 7:20 și va apune fix în Vest la 19:20.

Echinocțiul este la 15,43, acela e momentul când Soarele trece dinspre cerul nordic (apune la Polul Nord) spre cel sudic (rasare in Polul Sud). Acest punct este constelația zodiacala FECIOARA.

Echinocţiul de toamnă 2024 reprezintă debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. Punctul echinocţiului de toamnă 2025,numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Pentru că se află la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine. Echinocţiul este momentul în care Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.Echinocțiul are loc de două ori pe an.

Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *