Se schimbă vremea
O nouă masă de aer încărcată cu praf de origine sahariană va tranzita, începând de azi, de la ora 12.00 și până pe 18 aprilie, la ora 00.00, teritoriul României, ca urmare a circulației aerului, predominant sud-vestică, care favorizează avansul acestui aer încărcat cu particule, dinspre nordul Africii.
„Având în vedere prognoza meteorologică, care anunță interval cu ploaie, în această perioadă depunerile de praf vor fi vizibile și la nivelul solului, însă, datorită apei, este posibil să nu modifice semnificativ mediile zilnice înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului”, afirmă alexandru Păștinaru Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina.
Modul în care se deplasează această masa de aer, deasupra Europei poate fi urmărit pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS):
https://atmosphere.copernicus.eu/…/aerosol-forecasts
Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora 14 – 18 aprilie, ora 20.00
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 16 aprilie, ora 15 – 17 aprilie, ora 15.00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane
În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.