”Să fim cu toții sănătoși și feriți de războaie”

Tudor Gheorghe  ultimul veteran de război din Valea Jiului  a fost sărbătorit la împlinirea celor 100 de ani, alături de familie și prieteni, într-un cadru festiv.

Din partea administrației locale a primit un tort cu însemne tricolore, o plachetă aniversară și a fost felicitat de primarul Lucian Resmeriță, de viceprimar și alte oficialități locale.  

Veteranul lupenean reprezintă o lecție vie de istorie a ultimului secol, încă un model de înțelepciune, credință neclintită și cumpătare, demnă de luat ca exemplu, pentru că, în  toate intervențiile sale pe care le-a avut la evenimentele organizate, de administrația locală, de Ziua Eroilor și cea a veteranilor de război, povestea audienței și, în special, tinerei generații momentele grele prin care a trecut, până a revenit acasă.

”Vă spun că nu există emoție mai mare, decât să stai în fața unui astfel de OM și să-i asculți poveștile.Pentru că, atunci înțelegi că nu există cuvinte suficiente,  pentru a-i fi recunoscător. Noi, întreaga comunitate. Ei vor rămâne acele icoane ale curajului şi devotamentului faţă de ţară şi se vor bucura   mereu de respectul şi admiraţia noastră. Este  un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor pentru care, conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un cre” a ținut să declare primarul lupenean.

Printre cei prezenți s-a aflat și președintele Dorel Șchiopu alături de colegii săi din Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala judeteană Hunedoara, care a dorit să îi transmită urări de sănătate și i-a înmânat o diplomă omagială, ca simbol al eroismului său  și al rezultatelor meritorii, pilduitoare pentru prezent și viitor.

                              ”Nu am făcut altceva, decât să-mi fac datoria față de țară” 

 Lupeneanul  Tudor Gheorghe, alături de ceilalți veterani pe care am reușit să-i intervievez, de-a lungul anilor,  ne-a povestit cu voce liniștită despre vremuri și despre oameni, despre viață și despre moarte, despre război și pace și despre speranță.

”Atunci când mareșalul Ion Antonescu a dat ordinul ”Ostași, vă ordon treceți Prutul!” n-am ezitat nici o clipă și, alături de camarazi, am ajuns până la Odessa.

După schimbarea frontului, în august 1944, am făcut parte din trupele Armatei Române,  care a luptat pentru înfrângerea Germaniei hitleriste și am luptat pe acest front,  până dincolo de Munții Tatra, în Cehoslovacia și în Polonia.  Nu am făcut altceva, decât să-mi fac datoria față de țară.  Am suportat durere, gloanţe, frig şi foame, dar acum, îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt aici, alături de dumneavoatră.  Noi am trecut prin război şi vrem să nu mai fie. Nici nu vreau să vă imaginaţi ce viaţă am dus, cât am fost pe front. Mă temeam că în fiecare clipă poate să mă împuşte cineva şi să nu mă mai întorc acasă. Le mulțumesc celor care, astăzi, încă se gândesc la noi și ne onorează, le mulțumesc celor care cinstesc și memoria camarazilor mei,  care au căzut la datorie, cu arma în mâini, pentru țară”,  a transmis veteranul  lupenean Tudor Gheorghe.

România a avut dintotdeauna o istorie zbuciumată. Încercările prin care poporul nostru a trecut de-a lungul vremii, a frânt multe inimi și au despărțit multe familii, uneori pentru totdeauna.  În spatele datelor importante ale istoriei noastre stă  și câte o istorie mică, istoria personală a fiecărui individ,  care a trecut prin momentele și încercările acelor vremuri grele de război.

” Vă mulțumesc tuturor și vreau să vă spun că cea mai mare bucurie a mea au fost și sunt copiii mei, nepoții și strănepoții cu care mă mândresc, iar  Dumnezeu a fost alături de mine tot timpul. Noilor generații le spun să aibă grijă de România, să fie sănătoși și să îmbătrânească frumos. Și să fim cu toții, feriți de rele și de războaie,  ” a conchis veteranul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *