Se inaugurează Telecabina de la Cetatea Devei

Vineri, 29 martie 2024, la ora 12:30, se va pune în funcțiune pentru locuitorii și pentru turiștii care vizitează orașul, Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei.

Noul ascensor înclinat are o capacitate de 30 de persoane, respectă toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor în vigoare și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric.

Investiția a cuprins și modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații între care circulă telecabina, amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori.  

De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor.

O noutate este faptul că, vizitatorii monumentului istoric vor putea să-și cumpere bilete pentru telecabină folosind un sistem de e-ticketing. Această investiție face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce privește promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural , precum și dezvoltarea activităților economice din domeniul turismului.

Valoarea totală la finalizarea investiției (cu TVA) este de peste 4 milioane de euro. Reamintim că vechea telecabină a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și avea o capacitate de 16 locuri. Instalația și echipamentele erau depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale, iar telecabina nu mai făcea față afluxului mare de turiști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *