Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, în principalele oraşe şi comune ale eparhiei, Marșul pentru viață 2024 „Construim împreună pentru viață!”

Construim împreună o cultură a sprijinului față de femeia însărcinată, a celebrării valorii infinite și a demnității fiecărei persoane umane din primul moment al existenței ei.  Construim împreună o cultură a empatiei și decenței, în care femeile însărcinate să poată împărtăși cu cei din jur, cu încredere și fără teamă, stările și problemele cu care se confruntă.  Construim împreună o cultură a contribuției pentru o lume mai sigură și mai demnă. Construim comunități de sprijin.

”Un proverb spune că este nevoie de un sat pentru a crește un copil. Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să nască în cele mai bune condiții copilul cu care este însărcinată. Știm că doar prin implicarea generală putem construi această cultură” spun organizatorii.

Femeile au nevoie:

-de familie și de prieteni care să le fie alături; de bărbați care să înțeleagă situația femeilor însărcinate și a mamelor și să le sprijine, astfel încât ele să poată avea viață personală, profesională, de familie și activitate socială.

– de cadre medicale competente, cu statut recunoscut în societat, recompensat material în mod adecvat și cu un orar de lucru civilizat

– de asistenți sociali, pregătiți profesional și respectați, care pot interveni în situații dificile; de psihologi, terapeuți, preoți și de alții care pot oferi sprijin sufletesc și psihologic.

– de instituții/organizații de educație formală și informală, care să educe tinerii și comunitatea despre relații, respect, sprijin, valori.

-de lideri și formatori de opinie care să conducă dialogul cu toți membrii societății noastre, pentru o informare și educare permanentă.

– de autorități și actori politici care să înțeleagă problematica sprijinului pentru viață și să construiască o legislație corespunzătoare.

Tema ediției a Marșului pentru viață din acest an a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă de două zeci și cinci de ani, căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan. Alexandra Ivanov a fost printre organizatorii Marșului pentru viață în localitatea ei, a sprijinit tinere în criză de sarcină de când era în liceu și a fost o inimă a faptelor bune în comunitatea ei. Această ediție îi este dedicată ei și copilului nenăscut pe care l-a pierdut.

Și în  municipiul Lupeni  se va  desfășura acest mars, la care vor  participa credincioșii,  preoți și laici din toate confesiunile localității. 
”O lume în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți. Mesajul nostru se adresează întregii societăți, de aceea demersul nostru este apolitic, neconfesional și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor. Suntem martorii lipsei de informare și educație integrală a tinerilor. De aceea, ne concentrăm eforturile pentru educația generației tinere, pregătindu-i să ia decizii informate. Credem cu tărie că educația și informarea corectă sunt cele mai puternice arme cu care putem lupta pentru construirea unei societăți civilizate, care respectă drepturile omului. Știm că numai prin conlucrare și colaborare putem avea impact solid în societate. Nu milităm pentru interzicerea legală a avortului. În schimb, încurajăm respectarea acestui drept fundamental: aducerea pe lume a fiecărei fiinţe umane, a persoanei care se zămisleşte într-o altă persoană, oferind sprijin femeii însărcinate, potenţial aflată într-o situaţie fragilă şi dificilă. Respectul față de viață, în orice stadiu, este esența dezvoltării armonioase a societății umane” au concluzionat organizatorii.

Dreptul la viață, libertate și demnitate a omului nu încep și nu se acordă de la un anumit nivel financiar, intelectual, de sănătate ori al vârstei, ci sunt date de faptul că suntem oameni, iar oameni suntem din momentul concepției.

„Să ne rugăm Maicii Domnului și tuturor sfinților să ne dăruiască bucuria pe care o dăruiește tuturor celor care ascultă de Dumnezeu și împlinesc voia Lui și celor care au grijă de copii ca daruri ale lui Dumnezeu, îi cresc în credință și îi pregătesc să devină nu numai buni cetățeni ai patriei pământești, ci și viitori cetățeni ai patriei cerești, după cum avem  exemplu familiei Sfântului Grigorie Palama, dintre care doi părinți, două fete și trei băieți – șapte persoane – sunt trecuți toți în calendarul Bisericii Ortodoxe. Aici vedem ce înseamnă darul vieții apreciat în lumina credinței și a faptelor bune, spre slava Preasfintei Treimi și mântuirea oamenilor”, a transmis și Patriarhul României, Daniel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *