”Ne așteptăm ca numărul turiștilor să crească tot mai mult”

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara împreună cu Organizația Patronală din Turism Deva-Hunedoara (OPTDHD) au realizat o statistică paralelă celei de la Institutul Național de Statistică a indicatorilor de circulație turistică din județul Hunedoara, în anul 2023. Sursele de documentare au fost cifrele disponibile la nivel de UAT-uri, asociații de turism, centre de informare și promovare turistică, operatori economici, după caz.

Au fost colectate date din zonele preponderent turistice ale județului, fără a acoperi în totalitate județul, așa că rezultatele sunt mult mai mici decât realitatea, dar surprinzător, mult mai mari decât datele oficiale INSSE. Zonele acoperite sunt Stațiunile Geoagiu Băi, Vața Băi și Straja, Lacul Cinciș, Țara Hațegului (parțial, doar unitățile de cazare care fac parte din asociația turistică), Parâng, Râușor, zona Orăștie și zona Cetăților Dacice.

La nivelul municipiilor Deva și Hunedoara au fost păstrate datele INSSE, neavând surse de informare centralizată.

”La capitolul înnoptări, conform datelor colectate și prelucrate, județul Hunedoara a înregistrat un total de 740.047 nopți petrecute în unitățile de cazare, superior celui prezentat pe site-ul INSSE. La capitolul sosiri, am folosit un algoritm de calcul, împărțind numărul înnoptărilor la durata sejurului mediu a județului, care a fost de 1,88 zile.

A reieșit un număr de 393.642 turiști în județul Hunedoara, în 2023. Pe site-ul INSSE este precizat numărul de 129.805 turiști, în 2023. În 2023, gradul de ocupare la nivelul județului Hunedoara a fost de 24,67%, față de 17,51%, potrivit datelor deținute de INSSE.

Un capitol aparte inclus în statistica noastră a fost numărul de vizitatori înregistrat la obiectivele turistice din județ. Cifra este impresionantă și validează mult mai mult datele noastre, decât ale INSSE. Astfel, 1.653.484 de persoane au vizitat obiectivele turistice din județul Hunedoara, în 2023.

Este mult mai plauzibil ca din 1.652.484 de vizitatori să fi avut aproape 400.000 de turiști în județ, conform datelor noastre, față de puțin peste 100.000 de turiști, cifră comunicată de INSSE.

Demersul nostru a avut scopul de a obține o radiografie cât mai aproape de adevăr a turismului din județ.

În urma analizei realizate, considerăm că rezultatele noastre sunt mult mai conforme cu patrimoniul și potențialul turistic ale județului Hunedoara.

Creșterea numărului de vizitatori, dar și de turiști se datorează și eforturilor realizate de factorii responsabili în direcția modernizării și extinderii rețelelor de utilități, a infrastructurii rutiere și prin crearea de facilități.

În ultimii ani, Consiliul Județean Hunedoara a investit constant în modernizarea rețelei de drumuri județene, dar și a obiectivelor de patrimoniu pe care le are în proprietate sau le administrează prin intermediul DGAMPT Hunedoara.

Ne așteptăm ca numărul turiștilor să crească tot mai mult în următoarea perioadă, ca urmare a demarării unei noi serii de proiecte ce vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, spre principalele zone turistice ale județului nostru” au tranmis reprezentanții DGAMPT Hunedoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *