MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov, în ,,Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2021 – 2023.

  Deschiderea celui mai tânăr muzeu al țării, Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, va fi marcată de evenimentul „Nopți albe la Olimpia”, în weekendul 22 – 24 martie 2024!

 Prima zi de vizitare înseamnă pentru Olimpia începutul etalării unui patrimoniu istoric sportiv extraordinar format din piese istorice cu o vechime de peste 100 de ani, de la începuturile practicării sporturilor pe teritoriul României. Apoi, din perioada interbelică și din vremea sportului popular vor fi expuse plachete, cupe, trofee, medalii și diplome, echipament sportiv. Dintre acestea menționăm: o diplomă de la Jocurile Olimpice de Iarnă St. Moritz (1928), cupa maratonului balcanic din 1935 câștigată de Ludovic Gall, o rachetă de tenis din perioada interbelică, placheta pentru campioana României la handbal din anul 1937, numere de concurs de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz (1948) și Oslo (1952), medalia de aur cucerită de echipa feminină de handbal a României în 11 jucătoare la campionatele mondiale din 1956, medalia de aur cucerită de echipa masculină de volei a României la campionatul european din 1962, precum și medalia de vicecampioni mondiali din 1963. Informații foarte interesante completează prezentarea tuturor pieselor istorice din expoziția tematică.

La etaj, expoziția ,,Începuturile sporturilor de iarnă în România” inaugurează sala de expoziții temporare.

  Prima zi de muzeu la Olimpia înseamnă și ultima zi de patinaj din sezonul începutului de an! Astfel, elevii școlilor din județul Brașov au fost invitați la un carnaval pe gheață, vineri, 22 martie. Programul este inspirat din ,,petrecerile” costumate organizate acum 140 de ani la Olimpia. Distracția pe gheață va continua și seara, de la ora 18, când turiștii și brașovenii sunt așteptați la petrecerea costumată de pe patinoarul de sub Tâmpa.

 În fiecare din cele trei zile și trei nopți, începând cu ora 16:00, programul de vizitare cuprinde și ,,povești” muzicale despre brașovenii care și-au deschis casă lângă locul lor de patinat, chiar în anul când la Atena a fost organizată prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne, dar și despre brașovenii care au stabilit în orașul lor capitala sporturilor de iarnă din România, și nu au fost uitați nici înaintașii noștri, care exact acum 60 de ani au amenajat la Olimpia prima expoziție despre istoria sportului.

,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN” înseamnă o secție nouă a Muzeului Județean de Istorie Brașov, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Expoziția de bază, amenajată la parterul clădirii Olimpia, este împărțită cronologic în trei secțiuni: ,,Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), ,,Brașovul sportiv interbelic” și ,,Sportul popular”. Peste 300 de bunuri culturale au fost restaurate și pregătite pentru această expoziție. Multe dintre ele au o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în Patrimoniul național, inclusiv două piese în categoria ,,Tezaur”.

Pentru Olimpia, în perioada 2019 – 2024, Muzeul Județean de Istorie Brașov și-a mărit colecția ,,Sport și Turism Montan” cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor ,,pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere. Toate aceste donații au transformat deja Olimpia într-un loc de întâlnire al celor care-i prețuiesc misiunea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *