SĂNĂTATEA NOUĂ o campanie de informare și implicare publică

Coaliția Votez pentru Sănătate organizează  astăzi dezbaterea cu tema „Sănătatea Nouă pentru Români – cum prioritizăm domeniul sănătății?”  în intervalul orar 10:00-13:00, la Senatul României, sala Avram Iancu.

De zeci de ani sistemul de sănătate se confruntă cu numeroase neajunsuri. De tot atâta timp, acesta este caracterizat de resemnare.

În România, mai mult decât în altă parte, pacienții se luptă nu doar cu propriile probleme de sănătate, ci și cu cele din sistemul de sănătate. Lipsa tratamentelor inovatoare sau chiar a celor mai comune medicamente din farmacii, condițiile din spitale, accesul la analize și îngrijire la standarde europene sunt doar câteva dintre problemele mari ale sistemului de sănătate. Cu toții suntem, am fost sau vom fi pacienți în România.

Votez pentru Sănătate este o campanie de informare și implicare publică, la iniţiativa Coaliţiei „Votez pentru sănătate”, care își propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică și să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate.

 Împreună cu o serie de reprezentanți ai autorităților centrale și locale din București-Ilfov, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor,  astăzi va fi dat startul unei caravane de nouă dezbateri la nivel regional și local prin care organizatorii își propun să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru oameni și autorități și care sunt acțiunile prioritare.

2024 este un an electoral intens, cu mai multe runde de alegeri, așa că avem o nouă şansa să îi convingem pe cei responsabili că Sănătatea trebuie să fie o prioritate, nu numai la nivel declarativ, ci mai ales la nivel de decizii. Vocea Coaliției “Votez pentru Sănătate” trebuie să se audă din nou, pentru cei 19 milioane de români.

Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE. Mortalitatea prin cauze tratabile este determinată de boala cardiacă ischemică, pneumonie și accidentele vasculare cerebrale. În aceste condiții, cheltuielile totale pentru sănătate pe cap de locuitor în România, de 1.663 EUR, au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE în 2021.

 Invitaţi la eveniment sunt: preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, Nicoleta Pauliuc, prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Cecilia Radu, managerul general al Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate, Alina Comănescu, directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Cătălin Gabriel Apostolescu, managerul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeş”,  Simin-Aysel Florescu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine, Adriana Turea, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” gen. Florentina Ioniţă-Radu, și mulți, mulți alții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *