Convenția Grupurilor Civice a lansat Declarația Timișoara 2024

Reunită la Timișoara, în cadrul unei dezbateri organizate de Fundația Inițiativa Timișoara și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, în perioada 26-28 ianuarie, Convenția Grupurilor Civice a lansat Declarația Timișoara 2024

Documentul reprezintă un veritabil semnal de alarmă în perspectiva importantului an electoral ce abia a debutat, cât și în privința evoluțiilor negative din justiție, economie, mass-media ș.a.m.d. în condițiile războiului genocidar pe care Rusia îl poartă în Ucraina vecină. La eveniment au luat cuvântul: Cristi Danileț, Cristian Păun, Teodor Baconschi, Radu Vancu, George Rîpă, Doru Oprea și Diana Voicu. Moderatorul întâlnirii  a fost Laurențiu Ștefănescu, președinte al Inițiativa Timișoara.

Declaratie – Conventia Grupurilor Civice

Regrupată în cadrul Convenției Grupurilor Civice, o parte importantă a societății civile propune și susține un set de obiective esențiale care să fie urmate de cei ce vor candida și vor câștiga alegerile.

De asemenea, se solicită toleranță zero față de propaganda rusă din România, indiferent dacă aceasta e de factură mediatică sau politică (așa cum este cazul partidelor AUR și SOS).

Dacă în R.Moldova a fost posibilă scoaterea în afara legii a unor partide păpușate de Rusia, de ce nu am face asta și în România din dreapta Prutului, care e în NATO și UE?

De ce să lăsăm Rusia să folosească ”democrația” împotriva democrației? Una e libertatea de exprimare, alta e propaganda fățișă pro-Kremlin, care e parte a războiului hibrid purtat de ruși împotriva românilor și a României. 

Acest an, în care cetățenii vor fi chemați la vot, trebuie să aparțină celor onești. România așteaptă de mulți ani schimbarea politică, progresul economic și responsabilitatea publică. De aceea, îndemnăm partidele, organizațiile civice, personalitățile publice și cetățenii interesați de viitorul nostru comun să semneze prezenta declarație, să o promoveze și să se angajeze pentru a o transpune în practică,  la toate tipurile de alegeri,  ce se vor desfășura în acest an”.

Prin declarația Timișoara 2024, Convenția Grupurilor Civice solicită clasei politice reforme reale în domenii precum:  sănătatea, educație, mediu, justiție, sistemul electoral, drepturile omului, tineret, administrație publică, transport, economie, biserică, presă și altele.

Se solicită de asemenea și  declasificarea tuturor  dosarelor din perioada comunistă, dar și interzicerea și incriminarea organizațiilor și simbolurilor comuniste, precum și a promovării cultului unor persoane,  care au avut funcții cheie în sistemul politic dictatorial și criminal comunist.

https://www.conventiagrupurilorcivice.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *