14 medalii obținute de militarii români la INVICTUS GAMES

Militarii răniți au luptat cu toată forța pentru a reprezenta România la Invictus Games  de la Dusseldorf.

 Echipa Armatei României a participat  pentru a patra oară la competiția sportivă internațională,  care susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018) și Haga (2022). Echipa a fost formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul I, II și III de invaliditate sau apt limitat.

Aceștia  au  concurat la opt discipline sportive, dintre care șapte discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, tenis de masă și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând).

La Invictus Games Dusseldorf, alături de România  au participat  alte 21 națiuni: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Irak, Italia, Iordania, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Republica Korea, Ucraina, Anglia, Statele Unite ale Americii și nou intratele națiuni competitoare: Israel, Columbia, Nigeria.

Invictus Games au fost lansate oficial la Londra, în anul 2014, sub patronajul Prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, prima ediție reunind 400 de competitori din 13 națiuni.

A doua ediție a Invictus Games a avut loc în anul 2016, în Statele Unite ale Americii, organizator fiind orașul Orlando, din Florida. Celor 500 de militari răniți participanți, provenind din 14 țări, li s-au alăturat și 4 militari răniți din România, în calitate de observatori.

Anul 2017 marchează prima participare a echipei Armata României – formată din 15 militari răniți, de această dată în calitate de competitori, la Invictus Games, desfășurate la Toronto, în Canada.

Această onorantă invitație transmisă națiunii noastre, de a se alătura celorlalte țări deja înscrise, constituie expresia aprecierii şi respectului aliaților faţă de spiritul de sacrificiu și profesionalismul demonstrat de către militarii Armatei României în teatrele de operaţii.

Alături de alte 18 țări membre sau partenere NATO, echipa României, alcătuită tot din 15 militari răniți, a participat și în anul 2018, la cea de-a patra ediție a Invictus Games, în orașul Sydney, din Australia.

Bilanțul echipei României la INVICTUS GAMES 2023:

4 medalii de aur

🥇Sergent major Gabriel Czifrak – rowling

🥇Plutonier major Eduard Romila – tir cu arcul olimpic echipe

🥇Plutonier adjutant Iulian Căpățînă – tir cu arcul olimpic echipe

🥇Plutonier major Florin Cojocaru – tir cu arcul olimpic echipe

5 medalii de argint

🥈Plutonier adjutant Iulian Căpățână – arc olimpic

🥈Maistru militar clasa a III-a Valentin Popa – atletism în scaun rulant 1500 m

🥈Caporal clasa II-a Marcel Neagu – tir cu arcul compound echipe

🥈Caporal clasa I Ioan Iosif Reman – tir cu arcul compound echipe

🥈Plutonier adjutant (în rezervă) Florin Bolovan – tir cu arcul compound echipe

5 medalii de bronz

🥉Caporal clasa a III-a Dorian Floare atletism 1500 m

🥉Caporal clasa a III-a Dorian Floare atletism 1500 m – atletism 400 m

🥉Plutonier major Marius Taifas – înot 50 m liber

🥉Plutonier major Florin Cojocaru – tir cu arcul olimpic individual

🥉Caporal clasa II-a Marcel Neagu – tir cu arcul compound individual

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *