Împreună pentru dezvoltarea Văii Jiului

Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Valea Jiului – ACIVJ în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului – ADTI VJ, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Oficiul pentru Dezvoltare Montană Hunedoara şi Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara – DGAMPT HD au organizat în stațiunea Straja o secțiune de informare  destinată mediului de afaceri din Valea Jiului.

Dezvoltarea integrată a Văii Jiului presupune o corelare a tuturor inițiativelor de dezvoltare economică, asigurând o mai bună accesibilitate, o calitate mai ridicată a vieții pentru locuitori și transformarea într-o destinație turistică în care identitatea zonei este pusă în valoare.

În calitatea sa de moderator  Lili Scarlat le-a prezentat pe larg invitaților ultimele noutăți în cee ace privește accesarea fondurilor europene.

La eveniment au fost prezente și dnele  consiliere din cadrul ADR Vest,   care au venit cu informații noi, ce au vizat diseminarea informațiilor legate de cele două apeluri dedicate microintreprinderilor din cadrul programului Regional Vest .

Dezvoltarea regională a fost prioritizată pe sectoare, domenii sau tehnologii inovatoare, identificate cu ajutorul unor procese de descoperire antreprenorială.

În Regiunea Vest, pentru perioada 2021-2027, au fost identificate următoarele sectoare de specializare inteligentă: Agricultură și industrie alimentară; Eficiență energetică și construcții (clădiri) sustenabile;  Industria manufacturieră și prelucrătoare;  Industrii culturale și creative; TIC și automotive;  Turism, sănătate și calitatea vieții.

Prezent la discuții, directorul  DGAMPT HD, Radu Barb, le-a prezentat participanților la eveniment rolul direcției, pe care o coordonează, pentru a pune în valoare și a face cunoscut patrimoniu natural și cultural al Văii Jiului și nu numai,  propunerile de colaborare și a vorbit despre aplicația  DISCOVER HUNEDOARA.

Iar Ana  Maria Pârâian, reprezentanta Agenției Naționale a Zonei Montane le-a vorbit despre oportunitățile pe care, unii dintre participanți le au în viitor,  prin accesarea proiectelor și programelor pe care această agenție la pune la dispoziția solicitanților. Să nu uităm că zona Văii Jiului face parte din Comitetul de Masiv Grupa Retezat- Godeanu.

AZM acordă sprijin pentru înființarea stânelor montane, iar acum,  pe pajiștile permanente situate în zona montană se încheie sezonul de pășunat, animalele coboară  la altitudini mai joase din zona de deal sau câmpie.

Au fost abordate mai multe teme din care amintim : procesarea laptelui, rolul populațiilor locale în dezvoltare, resurse sustenabile, produsul montan, condiții climatice, antreprenoriat montan, valorificarea deșeurilor, politici alimentare integrate, accesibilitate spațială a serviciilor, provocări legislative și s-au primit informații despre modalitatea de a înființa Puncte Gastronomice Locale care poate oferi pentru maxim 12 persoane, masă pentru turiști, brunch-uri, toate produse în gospodăria proprie, dar și modalitatea de a obține titulatura de PRODUS MONTAN .

Întreaga procedură de obținere a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate “produs montan“ este gratuită fiind un sprijin din partea statului român,  pentru producătorii din zona montană.

Iar AZM acordă sprijinul necesar pentru  elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România, zonă marcată de specificitate, fragilă ecologic și defavorizată economico-social din cauze naturale, care necesită o gestiune specifică.

Ultimul eveniment dedicat muntelui și ceea ce oferă el, s-a desfășurat zilele trecute, în Masivul Parâng,

în prezența oficialităților județene și locale, unde a  participat  și  Veronica Țăran-Baciu-Georgescu, directorul  general al Agenției Naționale a Zonei Montane, cu sprijinul  Centrului  regional de dezvoltare montană 4, Primăria municipiului Petroșani,  Școala Sportivă  Petroșani, a elevilor și profesorilor, precum și a reprezentanților Salvamont și Jandarmeriei Montane, care cu toții  au pus în valoare frumusețea muntelui, de care trebuie să ne bucurăm împreună.

Pilonul 3 al Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului se concentrează pe valorificarea durabilă a specificului local, mai precis, transformarea Văii Jiului într-o destinație turistică atotcuprinzătoare care pune în valoare identitatea zonei.

În directă legătură, ADTI Valea Jiului monitorizează implementarea Masterplanului integrat pentru turism all season în Valea Jiului, realizat prin sprijinul World Bank Romania în cadrul proiectului Functional Areas in the EU.

Masterplanul pentru turism all season în Valea Jiului reunește inițiativele autorităților publice locale cu programele naționale și județene, propunând un concept comun, aplicabil la nivelul Văii Jiului.

Pentru că este un document care se construiește împreună cu societatea civilă, acesta va fi supus consultării publice în perioada următoare.

Prezentarea inițială a acestui proces va fi realizată 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐𝟎 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟑:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐮𝐥 𝐋𝐮𝐜𝐞𝐚𝐟ă𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧, urmând ca în perioada următoare să fie așteptate  propunerile și observațiile din partea  tuturor celor interesați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *