Răvășitul oilor la Runcu
Între 22 și 24 septembrie are loc la Runcu, în Dâmbovița, răvășitul oilor, o tradiție pastorală milenară care marchează sfârșitul perioadei de pășunat al oilor și revenirea acestora de la munte în satele de origine.
În vechime, acest eveniment avea loc în a treia săptămâna din luna septembrie. Toți păstorii adunau turmele la poalele Munților Leaota unde proprietarii își alegeau oile pe care le țin acasă și le dădeau pe celelalte ciobanului care cobora cu ele spre câmpie, în Bărăgan, Balta Brăilei sau Dobrogea. Drumul se făcea pe jos, iar înapoi se mai întorceau pe la jumătatea lui mai. Sătenii primeau de la ciobani produse sau bani, așa cum se tocmeau la începutul verii. După cântărirea laptelui, a brânzei și a lânii urma valorificarea produselor.
În zilele noastre tot mai puțini ciobani urcă oile la munte. Transhumanța aproape că nu mai există, iar “răvășitul” a devenit doar o sărbătoare cu muzică și mâncare. Ciobanii din Dâmbovița și județele învecinate vin să-și etaleze produsele și-i îmbie pe turiști cu pastramă de oaie, carne fragedă de berbecuț, brânză de burduf și faimosul bulz. “Când vorbim de bulz, cel care face mămăliga trebuie să fie meseriaș. În doilea rând, trebuie să folosim o brânză de calitate. Dacă brânza nu e de calitate, poate să fie mămăliga super bună. N-am făcut nicio șmecherie dacă nu e ok. După ce pune brânza în mijloc și se face un ghem de mămăligă, se pune pe o plită încinsă și se lasă câteva minute, până se rumenește mămăliga”, spune domnul Nae, producător din Runcu.
Vor fi două zile cu spectacole de muzică și dansuri populare, concursuri de produse tradiționale și expoziții de animale într-unul din cele mai frumoase sate ale județului.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură, Primăria și Consiliul Local al comunei Runcu, Centrul de Informare și Promovare Turistică Runcu.