PE URMELE EVREILOR ÎN CARTIERUL FABRIC
Cartierul Fabric din Timișoara este unul dintre cele mai vechi și mai istorice cartiere ale orașului, având o bogată moștenire culturală și arhitecturală. Este situat în partea estică a Timișoarei și este cunoscut pentru influențele sale industriale și multiculturalismul care a caracterizat zona de-a lungul secolelor, fiind un loc important pentru comunitatea evreiască.
Sinagoga din cartierul timişorean Fabric a fost construită în perioada 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian. Proiectul arhitectural a fost realizat de către cel mai important arhitect de sinagogi de la începutul secolului XX, budapestanul Lipot Baumhorn, care a conceput, între altele, şi sinagogile din Braşov, Rijeka, Szolnok, Zrenjanin sau Szeged. Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1899, cu o predică a rabinului Jacob Singer, în prezenţa şefului comunităţii, Bernát Deutsch, şi a primarului Timişoarei, Karoly Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein.
Turul o să cuprindă obiective precum Sinagoga, Piața Romanilor (casa Zala cu piatra de poticnire, palatul Ștefania, casa Samuel Kohn), Fabrica de bere, Piața Traian (casa Duschnitz, palatul Mercur, precum și povești despre comercianții si meșteșugarii care au activat în zona pieței). Turul continuă cu zona delimitată de străzile E. Teodoroiu, I. Creangă, Timocului și Dacilor având în trecut populație preponderent evreiască. Vom povesti și despre fostele sinagogi din zonă, cea ortodoxă și cea sefardă, Farmacia Kovács și despre zona industrială de pe malurile Begăi, vechea fabrică textilă Industria Lânii, Azur și altele. Apoi continuăm pe Splaiul Nistrului până la Băile Neptun, care a fost proprietatea familiei evreiești Nobel și unde a locuit Géza Kornis care are o poveste interesantă, despre care o să aflați mai multe detalii la tur.
Comunitatea evreiască și cartierul Fabric au o istorie profundă și interconectată, reflectând transformările economice, sociale și culturale ale orașului de-a lungul secolelor. De la dezvoltarea industrială și contribuțiile economice ale evreilor la diversitatea arhitecturală și multiculturalismul cartierului, această istorie bogată continuă să fie o parte esențială a identității Timișoarei.
Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Timișoara Free Tours, revine cu al patrulea sezon de evenimente intitulate „Turist la tine acasă”. Sub motto-ul „Află poveștile orașului!”, proiectul are ca scop oferirea de tururi ghidate atât localnicilor, cât și turiștilor care vizitează orașul Astfel aceștia vor avea ocazia să se familiarizeze cu istoria și poveștile mai mult sau mai puțin cunoscute ale orașului.