PATRIMONIUL este o comoară care trebuie protejată ca atare

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, ne oferă prilejul de a atrage atenția asupra importanței promovării și protejării patrimoniului cultural.

Tema din acest an „Dezastre și conflicte prin prisma Cartei de la Veneția” își propune, pe de-o parte, să pregătească aniversarea a 60 de ani de la adoptarea Cartei de la Veneția (31 mai 2024), iar pe de altă parte, să ne determine să privim mai atent la moștenirea noastră comună, ce aparține generațiilor prezente, dar și celor viitoare, punând accent pe faptul că este datoria noastră să ne întrebăm care sunt nevoile pragmatice pentru protejarea și conservarea patrimoniului astăzi. Carta de la Veneția a apărut în 1964, la două decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, într-o epocă care promitea progres nelimitat și dezvoltare economică. Șase decenii mai târziu, ne confruntăm cu o urgență climatică, cu un număr tot mai mare de dezastre naturale, precum și cu conflicte care distrug situri culturale și strămută comunități la scară masivă.

Patrimoniul cultural reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor care au rezultat de-a lungul timpului din interacțiunea factorilor umani cu cei naturali.  Acesta se află într-o evoluție continuă și contribuie fundamental la dezvoltarea umană și creșterea calității vieții colective. În fond, patrimoniul cultural ne încântă și inspiră generațiile vechi și noi în călătoria lor spre cunoaștere. Așadar, este o comoară care trebuie protejată ca atare. Acest domeniu este o resursă esențială pentru identitatea României și pentru dezvoltarea unei societați a păcii și a stabilității, bazate pe respectul drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. Participarea activă și gestionarea modernă a acestei resurse strategice adaugă comunității plus valoare economică, socială și culturală.

Membrii ICOMOS şi profesioniştii în domeniul patrimoniului sunt invitaţi, cu ocazia Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor, să ia în considerare, pe de o parte, evoluţia practicii de conservare pornind de la Carta de la Veneţia până astăzi şi să reflecteze, pe de altă parte, asupra impactului Cartei de la Veneţia asupra practicilor de conservare din întreaga lume şi să lanseze dezbateri cu privire la adecvarea acesteia în a aborda provocările unei urgenţe climatice, a conflictelor şi dezastrelor naturale. Unele dintre activităţi ar putea include inventarierea, colectarea de date privind pierderile şi daunele şi evaluarea vulnerabilităţilor; înţelegerea riscurilor şi construirea capacităţilor corespunzătoare; colaborarea între părţile interesate; comunicarea între sectoarele naţionale relevante, cum ar fi sectoarele patrimoniului şi managementul riscului de dezastre; cunoştinţe tradiţionale privind atenuarea riscului de dezastre şi pregătire; practici şi exemple de succes în adaptare, atenuare şi pregătire.

Summitul european al patrimoniului cultural 2024 în perioada 6-8 octombrie la BUCUREȘTI

O întâlnire anuală importantă pentru lumea patrimoniului, summitul va oferi o ocazie unică de a reflecta asupra importanței politice, economice, de mediu și societale a patrimoniului cultural pentru Europa, și asupra viitorului proiectului european.

Summitul din acest an este organizat de Europa Nostra, în cadrul proiectului de rețea „Agora patrimoniului cultural european”, cofinanțat de Uniunea Europeană, în strânsă colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, Asociația Monumentum, ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociația ARCHÉ, și alte organizații și parteneri din domeniul patrimoniului cultural, publici și privați, din România.

Punctele de atracție ale programului Summitului sunt: Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu în onoarea câștigătorilor din 2024 ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra, care va avea loc în seara zilei de 7 octombrie la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, în prezența Ilianei Ivanovna, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret; Agora Politicilor Europene pentru Patrimoniu; și Forumul European Heritage Hub privind Patrimoniul Cultural și Transformarea Digitală (organizat de Europeana, în parteneriat cu Consorțiul Hub).

În cadrul summitului vor avea loc, de asemenea, conferința Europa Nostra și Adunarea Generală Europa Nostra. Evenimentele summitului vor fi urmate de vizite culturale în perioada 9-11 octombrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *