Ziua Internațională a Romilor
Ziua de 8 aprilie a fost declarată ca Zi Internațională a Romilor de pretutindeni în cadrul celui de-al IV-lea Congres Mondial al Romilor desfășurat la Serock, în Polonia, în perioada 8-9 aprilie 1990, în onoarea primului mare Congres al romilor ce a avut loc în perioada 07- 12 aprilie 1971, în Chelsfield, lângă Londra.
La primul Congres Mondial al Romilor din 1971 s-au adoptat steagul romilor verde și albastru (utilizat pentru prima dată la conferința din 1933 a Asociației Generale a Țiganilor din România) având ca stemă chakra (roata) roșie, cu șaisprezece spițe, care a fost reafirmată ca emblemă națională a poporului rom, iar melodia „Gelem, Gelem” a fost adoptat ca imnul romilor.
De asemenea, de atunci s-a trecut la utilizarea cuvântului „rom” în vorbirea publică și s-a renunța la variantele peiorative precum: „gipsy”, „gitano”, „zingaro”, „gitane” „Zigeuner”, „țigan” etc.)
10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa unei atitudini anti-ţigănism este răspândită, întărind şi agravând lipsurile lor economice şi sociale. Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor continue la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a combate prejudecăţile şi discriminarea, scrie site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006.
Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.
Activitățile se organizează în cadrul proiectului „Trecut, prezent și viitor”, care face parte din Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2014-2020. Obiectivul specific în domeniul culturii este păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale (limbă, obiceiuri, istorie, patrimoniu) a cetățenilor români aprținând minorității rome.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMILOR în BUCUREȘTI
Ora 13:00 – Plecare din fața Guvernului României împreună cu echipa și Asociația Meșteșugarilor Romi
Traseu: Piața Victoriei, Piața Romană, Universitate, Piața Unirii
Acțiune de promovare cu materiale anti-discrimare și despre semnificația zilei de 8 aprilie, Ziua Națională a Romilor
Ora 16:00 – Încheierea activității