Se fac pregătiri pentru Summitul de la Washington din iulie

De la crearea sa la 4 aprilie 1949, Alianța transatlantică a crescut de la 12 membri fondatori la 32 de țări membre, toate lucrând împreună pentru a menține oamenii în siguranță.

O comunitate de Aliați legați împreună de valori comune ale democrației, libertății individuale, drepturilor omului și statului de drept, NATO își va sărbători  astăzi, aniversarea la sediul NATO de la Bruxelles și la următorul summit din 9-11 iulie la Washington, D.C. , unde a fost semnat tratatul său fondator.

Miniștrii de Externe se află la sediul NATO de la Bruxelles, pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO și pentru a se pregăti pentru viitorul Summit de la Washington din iulie.

Mini NATO Sculptura în onoarea celei de al 75th Anniversary Summit ce va avea loc în Washington, D.C. este realizată de un român, Sorin Aldea ce este agent de securitate în cadrul Serviciului de Protecție de Securitate și Servicii de Urgență a Diviziei Comune de Informații și Securitate a NATO – oamenii care asigură siguranța tuturor la sediul NATO din Bruxelles, Belgia.
Veteran de război care a servit în Afganistan, acest cetățean român are o pasiune puternică pentru munca sa și se simte mândru că sprijină mii de colegi din NATO; el se referă adesea la Alianță ca la o „familie uriașă”. Dincolo de cuvinte, Sorin își demonstrează aprecierea față de colegi și lideri prin acte de bunătate neașteptate care combină arta cu tehnologia – creând sculpturi imprimate 3D ale celor mai recunoscute simboluri ale NATO.




Joi, miniștrii vor aborda nevoile actuale și viitoare ale Ucrainei în cadrul Consiliului NATO-Ucraina și se vor întâlni cu partenerii din Indo-Pacific și cu Uniunea Europeană. Secretarul general a subliniat că războiul din Ucraina spune că „securitatea noastră nu este regională, ci globală”.

De asemenea, miniștrii vor aborda instabilitatea din vecinătatea de sud a NATO și vor conveni asupra unei noi politici privind femeile, pacea și securitatea „pentru că societățile noastre sunt mai puternice și mai sigure atunci când ne bazăm pe contribuțiile tuturor oamenilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general a salutat eforturile continue ale Aliaților de a furniza livrări majore de arme, muniții și echipamente către Ucraina, avertizând că orice întârziere a sprijinului are consecințe asupra câmpului de luptă. El a cerut aliaților să asigure asistență Ucrainei pe termen lung. Miniștrii vor discuta despre modul în care NATO și-ar putea asuma mai multă responsabilitate pentru coordonarea echipamentului și instruirea militară, precum și să asigure un angajament financiar multianual pentru Ucraina, a spus el. Astpzi  miniștrii vor aborda nevoile actuale și viitoare ale Ucrainei în cadrul Consiliului NATO-Ucraina și se vor întâlni cu partenerii din Indo-Pacific și cu Uniunea Europeană. Secretarul general a subliniat că războiul din Ucraina ilustrează „securitatea noastră nu este regională, ci globală”.

”Am început, astăzi, la Bruxelles, Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO de la Bruxelles – avem de luat decizii extrem de importante în pregătirea Summit-ului de la Washington. Dintre numeroasele ministeriale la care am participat, aceasta are o semnificație aparte, vom marca zilele acestea atât a 75-a aniversare a NATO, cât și aniversările aderărilor din Europa Centrală și de Est și a celor din Balcani. Sunt 20 de ani de când România se bucură de cele mai solide garanții de securitate” a transmis și secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

Reamintind ultimele incidente de securitate care au afectat teritoriul aliat, demnitarul român a reiterat importanța consolidării măsurilor de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. A subliniat că, pentru a gestiona efectele imediate, dar și consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euro-atlantice, este nevoie de implementarea deplină a deciziilor privind postura aliată de descurajare, în conformitate cu angajamentele asumate la Vilnius.

De asemenea, miniștrii vor aborda instabilitatea din vecinătatea de sud a NATO și vor conveni asupra unei noi politici privind femeile, pacea și securitatea „pentru că societățile noastre sunt mai puternice și mai sigure,  atunci când ne bazăm pe contribuțiile tuturor oamenilor”, a conchis Jens Stoltenberg.

Viitorul NATO va depinde de modul în care se va încheia războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Ucraina nici nu este membră a alianţei. Pentru NATO aceasta este o chestiune de credibilitate, consideră fostul purtător de cuvânt al alianţei, Jamie Shea. Chiar dacă Ucraina va reuşi să învingă Rusia şi să-şi elibereze teritoriul, Rusia va rămâne malefică şi dornică de răzbunare. Nu va iubi NATO. Din nefericire, Rusia va rămâne pentru mulţi ani de acum înainte, principala ameninţare pentru NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *