Țara Hațegului își păstrează desemnarea de destinație de ecoturism pentru încă trei ani!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a prelungit pentru o perioadă de ttrei ani statutul de destinație ecoturistică zonei Țara Hațegului. Destinația acoperă zece unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, respectiv: Hațeg, General Berthelot, Sălașu de Sus, Răchitova, Sântămăria-Orlea, Baru, Totești, Densuș, Sarmizegetusa, Râu de Mori.

O vacanță în Țara Hațegului oferă turiștilor toate ingredientele unei călătorii în timp. Aici pot fi descoperiți dinozauri pitici, vulcani și urme ale unei mări dispărute sau, totodată, pot fi admirate peisaje montane unice, lacuri și plante carnivore rămase din era glaciară, vestigii antice și medievale, precum și primele lăcașuri creștine. Totodată, în această destinație pot fi derulate programe de turism activ pentru întreaga familie (drumeție, cicloturism).

Conceptul de Destinație Ecoturistică a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), având la bază Strategia Națională de Ecoturism, Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS). La momentul respectiv (2012), România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.

Turismul pe care noi ni-l dorim în Țara Hațegului trebuie să fie despre experiențe care să le creeze oamenilor care ajung pe aceste meleaguri minunate amintiri plăcute, pentru toată viața. Iar produsele locale trebuie să aibă un rol central în tot acest proces.

Fiind destinație de ecoturism certificată, ne dorim ca produsele pe care turiștii le consumă să fie locale și curate, fără adaosuri. Totodată, ne propunem mai multe întâlniri tematice pe teritoriul Țări Hațegului în cadrul cărora să discutăm despre nevoile pe care producătorii le au, dar și să gândim împreună soluții. Iar finalitatea ne interesează pe toți, pentru că înseamnă diversificarea experienței pe care o are turistul în această zonă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, managerul Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *