Zi de ” foc ” pentru salvamontiștii din Lupeni

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 63 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

10 apeluri pentru Salvamont Lupeni,

9 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,

5 apeluri pentru Salvamont Prahova,

5 apeluri pentru Salvamont Predeal,

4 apeluri pentru Salvamont Sinaia,

3 apeluri pentru Salvamont Gorj,

2 apeluri pentru Salvamont Bihor,

2 apeluri pentru Salvamont Sibiu,

1 apel pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,

1 apel pentru Salvamont Cluj,

1 apel pentru Salvamont Dâmbovița,

1 apel pentru Salvamont Hunedoara,

1 apel pentru Salvamont Maramureș,

1 apel pentru Salvamont Mureș,

1 apel pentru Salvamont Neamț,

5 apeluri pentru Județul Vrancea,

2 apeluri pentru Județul Buzău,

2 apeluri pentru Județul Brașov,

2 apeluri pentru Județul Covasna,

1 apel pentru Județul Gorj,

1 apel pentru Județul Neamț,

1 apel pentru Județul Vaslui.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 49 de persoane. Dintre acestea, 17 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

După cum se vede din statistica națională, intervențiile Salvamont Lupeni sunt în clasament. Este final de weekend, final de vacanță, sunt mii de turiști în stațiunea Straja, de la copiii din tabere, pănă la iubitori ai sporturilor de iarnă experimentați.

S-au primit și 47 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

Salvatorii montani vor patrula preventiv pe traseele montane, iar echipe de prim răspuns vor fi pregătite să intervină în cazul, în care, situația o va impune!

Din cauza  numărului   îngrijorator  de evenimente,  Salvamont România, prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :

1. Nu intrați în panică.

2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.

3. Anuntati echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca avand un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.

5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.

6. Discutați cu victima și observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si incercați să faceți compresie .

7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmariți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *