Avem calendarul alegerilor din 2024

Coaliția de Guvernare a stabilit când au loc alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare

PSD și PNL au ajuns la un acord privind comasarea  alegerilor după mai bine de o lună de negocieri.

Alegeri locale și europarlamentare (comasate): 9 iunie

Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii.

Alegeri parlamentare: 8 decembrie

PSD şi PNL vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare. Vor exista candidaturi separate în alegerile locale. cu posibile liste comune în unele judeţe.

Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. La un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.Cred că este un moment corect și bine ales ca cele două partide cu toate că vom fi implicați în campaniile electorale și vom avea de gestionat și executivul și deciziile din Parlamentul României, fiindcă ele nu se conduc cu filmări pe Facebook și jigniri. O țară și o localitate nu le conduci cu haos, cu scandal și îmbrânceli. Cred că în această perioadă, cele două partide, cu specialiștii pe care îi au, pot crea un proiect de țară și de ce nu, să ne strângem în coaliție și  după data de 10 iunie să luăm o decizie.(…). Mă interesează să văd votul românilor pe data de 9 iunie. Apoi, voi veni și vă voi spune ce am decis. O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. Aceasta este marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României. Doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această bătălie. Este vorba de drumul României în viitor. Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD” , a declarat Marcel Ciolacu.

Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate. Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât primarii și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.

„Dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să meargă cu o listă comună. Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate. E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii. România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini. Este pentru prima dată când pe timpul acestei guvernări România are o creștere economică bazată pe investiții. Considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice. Din ce am înțeles de la juriștii PNL și de la cei ai PSD, nu există niciun fel de impediment în respectarea acestui drept constituțional”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă viitoarea comasare nu încalcă dreptul de a fi ales.

Temerile legate de eventuala neconstituționalitate a comasării alegerilor își au rădăcina în decizia CCR nr. 51/2012, când Curtea a stabilit că o comasare a alegerilor parlamentare cu alegerile locale ar încălca Constituțuția.  În țară, în data de 9 iunie, fiecare alegător va primi câte patru  buletine de vot. Trei pentru alegerile locale, adică unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean, dar și un buletin de vot pentru alegerile europarlamentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *