21 FEBRUARIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBII MATERNE

“Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” (Nichita Stănescu).

Este o sărbătoare ținută anual în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

 A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

”Educația multilingvă – un pilon al învățării intergeneraționale” este tema stabilită anul acesta de Organizația Națiunilor Unite pentru a marca Ziua Internațională a Limbii Materne.

Limba… este cartea de nobleţă, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume; lanţul tainic ce-i leagă împreună şi-i face a se numi fraţi; altarul împrejurul căruia toţi se adună cu inima iubitoare şi cu simţire de devotament unii către alţii.”,  spunea și poetul Vasile Alecsandri.

Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial. Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi, atât, la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

 Primul semn că iubim și respectăm neamul acesta este să îi învățam limba, să i-o cultivăm, să nu o siluim!

Conform Institutului Național de Statistică, în România, limba română este limbă maternă pentru aproximativ 90% din locuitori, adică 14.742.416 de cetățeni, iar între limbile minoritare se pot aminti: limba maghiară, romani, ucraineană, germană, sârbă etc.

În afara granițelor există aproape șase milioane de vorbitori de limbă română. Între aceștia, aproximativ 500.000 de vorbitori de limbă română se află în Ucraina, aproximativ 80.000 în Serbia, iar în Republica Moldova 2, 2 milioane de cetățeni au declarat limba română drept limbă maternă. Limba română este vorbită oficial în 20 de țări, ocupând locul 40 în lume, cu aproximativ 24, 5 milioane de vorbitori ai limbii române.

În ultimele decenii s-a constatat o prezență puternică și continuă a limbii române în țările occidentale, ca urmare a fenomenului tot mai accentuat al migrației.

 În acest context, Italia și Spania sunt țările care găzduiesc, fiecare, aproximativ 1,1 milioane de români, urmate în clasament de Marea Britanie cu 949.000, Germania cu aproximativ 800.000 și SUA cu peste 450.000.

Ziua internaţională a limbii materne este marcată prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii, conferinţe, concursuri pe teme culturale, lingvistice şi educative, de către autorităţile guvernamentale, universităţi, institute de cercetare, culturale şi asociaţii culturale şi de tineret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *