Într-o lume globalizată cu progres tehnologic în creștere, provocările pentru pace și securitate devin din ce în ce mai complexe
Conferința de Securitate de la München care se desfășoară în aceste zile, abordează atât problemele convenționale, cât și preocupările emergente. MSC organizează în mod regulat evenimente pe aceste subiecte sau dezvoltă publicații comune cu partenerii săi. Numeroși factori de decizie internaționali de rang înalt vor participa la Conferința de Securitate de la München 2023, inclusiv șefi de stat și de guvern, miniștri ai apărării și afacerilor externe, precum și personalități importante din mediul academic, din mediul de afaceri și din societatea civilă.
Starea și viitorul ordinii internaționale, reformele atât de necesare ale mecanismelor de guvernanță multilaterală, conflictele regionale, provocările transnaționale precum clima și insecuritatea alimentară, precum și rolul Europei în lume vor fi în centrul discuțiilor de la München.
Prin programul său de Apărare, MSC încearcă să contribuie și să avanseze dezbaterea cu privire la aspectele critice ale politicii globale de apărare și securitate, inclusiv cooperarea europeană în domeniul apărării, viitorul NATO, dezvoltarea capacităților și achizițiile, precum și viitorul războiului, inovarea în domeniul apărării , și controlul armelor. În acest scop, evenimentele, publicațiile și inițiativele MSC precum Consiliul pentru inovare în securitate au scopul de a facilita schimburile între factorii de decizie și experți la cel mai înalt nivel.
În 2024, Aliații NATO din Europa vor investi un total de 380 de miliarde de dolari SUA în apărare. Pentru prima dată, aceasta se ridică la 2% din PIB-ul lor combinat”, a spus Jens Stoltenberg. El a adăugat: „facem progrese reale. Aliații europeni cheltuiesc mai mult. Cu toate acestea, unii Aliați mai au un drum de parcurs. Pentru că am convenit. la Summit-ul de la Vilnius că toți aliații ar trebui să investească 2% și că 2% este un minim.”
În 2014, Aliații NATO din Europa au investit 1,47% din PIB-ul lor colectiv în apărare. Această cifră a crescut constant pe parcursul unui deceniu și va ajunge la 2% în 2024.
Vicepreședinta americană Kamala Harris, care a vorbit în numele președintelui Joe Biden și a transmis angajamentul american ferm față de NATO, care ” este esențială pentru securitatea globală. Ea a fost fondată pe o premisă simplă, anume că ”un atac asupra unui membru al alianței este un atac asupra tuturor. Toți membrii NATO au respectat întotdeauna această promisiune, chiar și după atacul terorist din 11 septembrie 2001” , a spus ea.
Vicepreședinta a explicat la Conferința de Securitate de la München că ”izolarea nu înseamnă câtuși de puțin protecție și a subliniat că SUA trebuie să își continue rolul de lider mondial în colaborare cu partenerii săi. Această abordare este în interesul Americii și îi protejează pe americani” , a spus ea. În perspectiva alegerilor americane din noiembrie, ea a subliniat că pledoariile în favoarea izolării SUA și a îndepărtării ei de aliați reprezintă o viziune periculoasă și destabilizatoare asupra lumii.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen susţine ideea numirii unui comisar european al Apărării, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) îşi consolidează capacităţile militare pe fondul Războiul din Ucraina.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 ianuarie, o întrevedere cu președintele companiei Lockheed Martin, Jim Taiclet, în marja Conferinței de Securitate de la München.
Subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, atât prin contracte Guvern la Guvern, cât și comerciale, fiind apreciată calitatea cooperării, dar și a produselor de înalt nivel tehnologic intrate deja în dotarea Armatei României, precum aeronavele multirol F-16 Fighting Falcon, avionul de transport tactic C-130 Hercules, lansatoarele multiple de rachete cu bătaie mare – HIMARS, rachete pentru sistemele PATRIOT, precum și diverse tipuri de radare.
„Dotarea Armatei României cu echipamente de ultimă generație este o prioritate pentru echipa mea și vom continua să căutăm cele mai eficiente soluții în această direcție. Într-o lume extrem de competitivă și într-un domeniu aflat într-o continuă dinamică, trebuie să avem capacitatea de a ne adapta, inclusiv prin îmbrățișarea noilor tehnologii, digitalizarea și cercetarea pe dimensiunea de apărare“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
Cei doi oficiali au convenit că standardizarea digitalizării la nivelul NATO și intensificarea ritmului de implementare a noilor tehnologii în domeniul apărării reprezintă teme actuale și importante.
Ministerul Apărării Naţionale acordă o atenţie deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe aliate şi ale Statelor Unite. Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 “Mihail Kogălniceanu”, cu o valoare totală de aproximativ 12 miliarde de lei (fără TVA), vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilităţi administrative şi sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanţa aeronavelor şi se desfăşoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA. De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfăşurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde de lei (fără TVA), esenţiale pentru creşterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităţilor operaţionale ale militarilor români şi americani. Un punct important pe agenda discuţiilor a fost reprezentat şi de importanţa continuării acordării asistenţei de securitate Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. “România va continua să sprijine Ucraina atât la nivel bilateral, în coordonare cu alte state aliate, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a transmis oficialul român.
De asemenea, a fost abordată şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, fiind reiterat faptul că atenţia crescută a leadership-ului politico-militar al SUA faţă de regiune este un proces binevenit în direcţia creşterii angajamentului american, prin elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră. Ministrul apărării naționale a subliniat importanța respectării graficului agreat privind livrările echipamentelor achiziționate, ținând cont de poziționarea României pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră.
MSC 2024 va servi din nou ca o piață pentru idei și va crea spațiu pentru cât mai multe dezbateri relevante
Ca și în anii precedenți, programul conferinței este împărțit în trei părți: programul principal organizat de MSC (inclusiv sesiuni în Sala Principală I și II, Primărie, sesiuni Spotlight în Piața Publică și mese rotunde selectate), aproximativ 200 de evenimente secundare oficiale găzduite fii instituții de cercetare de top și alți parteneri din întreaga lume și zeci de evenimente publice.
Toate formatele sunt guvernate de Regula München, care cere o interacțiune maximă între vorbitori și participanți, fidele motto-ului: Interacționați unul cu celălalt și și nu vă ignorați !!!!! Pe lângă programul oficial, MSC va găzdui o varietate de evenimente publice în timpul săptămânii conferinței, inclusiv o ediție a Zeitenwende on Tour Townhall (Hotel Bayerischer Hof, 15 februarie, 15.30 – 17.30), cea de-a cincea ediție a sa. Noaptea inovației (Hotel Bayerischer Hof, 15 februarie, 18.00 – 20.00), un concert de politici cu artiști și discutanți proeminenți (Teatrul Cuvilliés, 15 februarie, 19:00 – 21:00) și trei seri ale Serii Securitate și literatură (Literaturhaus). , 15, 16 și 17 februarie, 19.00 – 20.00).