Astăzi sărbătorim ziua MUNTELUI
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 715/2002, la 14 septembrie este marcată “Ziua Muntelui”, data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României.
Evenimentul are menirea de a atrage atenția asupra problemelor din zonele montane (sărăcie, izolare, lipsă de infrastructură etc.) în vederea adoptării unei legislații corespunzătoare, vizând protejarea mediului înconjurător și valorificarea potențialului din aceste zone.
Munții Carpați reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km. Dintre aceștia, aproximativ 800 de km se desfășoară în România.
În Carpații românești există peste 12.000 de peşteri, iar 76 dintre ele au o lungime de peste doi km.
În munții României se găsesc aproximativ 60% dintre urșii bruni din Europa.
În munții Orăștiei se găsește Sarmizegetusa Regia, cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman.
Depresiunea Văii Jiului se situează între între Munții Retezat și Munții Sebeș la nord, Munții Vâlcan și Parâng la sud, la est de localitatea Câmpa, iar la vest de Câmpu lui Neag, localitate componentă a orașului Uricani.
În România se află și crucea cea mai inaltă din lume ridicată la altitudinea de 2.291 de metri și amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Records – CRUCEA DE PE CARAIMAN (Crucea_Eroilor_Neamului), monument construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.
Muntele este o sursă infinită de inspirație și aventură, o lecție de umilință și perseverență pentru noi, oamenii. Înălțându-se deasupra noastră, muntele ne amintește de fragilitatea noastră în fața forțelor naturii și ne îndeamnă să respectăm și să protejăm mediul înconjurător.
Munţii au fost dintotdeauna un loc sacru. Pe un munte, Dumnezeu a dat poruncă lui Moise să însemneze cele zece porunci, care s-au perpetuat până în zilele noastre şi sunt piatra de căpătâi a creştinului. Pe Muntele Golgota, Iisus Hristos a fost răstingnit, ca Miel a lui Dumnezeu care ia asupra Sa, păcatele lumii. Şi tot pe munţi au fost ridicate cele mai frumoase mănăstiri şi biserici ale lumii. Și tot în munți găsim cele mai frumoase schituri din țară, așa cum se regăsește și Schitul Straja, din munții Vâlcanului.
În fiecare trecere pe sub cerul său înstelat sau în fiecare ascensiune către vârfurile sale mărețe, muntele ne oferă ocazia de a ne reconecta cu natura, de a descoperi noi orizonturi și de a învăța lecții prețioase despre rezistență și curaj.
Astăzi să ne bucurăm de toată frumusețea și măreția pe care le oferă munții și să ne angajăm, să îi protejăm, pentru generațiile viitoare!!!!
La mulți ani, munte minunat!