Aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie o prioritate europeană
Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său.
”România a făcut multe pentru a proteja Europa. Respectăm toate criteriile Schengen. Salut sprijinul exprimat de Ursula von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii, după întâlnirea noastră de la Bruxelles, pentru aderarea (n.r. României) la Schengen fără alte întârzieri”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
”Salut recunoașterea de către dumneavoastră a faptului că România și Bulgaria fac parte din Schengen. Să spunem că astăzi este ziua potrivită pentru asumarea unui angajament: România și Bulgaria, în Schengen până la sfârșitul acestui mandat”, a afirmat europarlamentarul Rovana Plumb, în intervenția sa.
“Din păcate, discursul dumneavoastră nu a ajuns la inima românilor din cauza ipocriziei instituționale. Nu puteți lăuda România de bună practică la frontiere și, în același timp, să nu folosiți instrumentele pe care le aveți ca gardian al tratatelor, pentru ca România să fie în spațiul Schengen. Dubla măsură și lipsa de respect practicată, de 16 ani, de UE, față de România, a dus la scăderea încrederii în UE. Românii doresc fapte, nu declarații. De 16 ani, fermierii, transportatorii, românii așteaptă tratament egal în UE și nu vor să fie tratați ca niște cetățeni de mâna a doua. Ați creat pagube economice României și ați contribuit la sărăcirea românilor!”, a punctat și Maria Grapini.
În context, eurodeputatul umanist i-a spus, tranșant, Ursulei von der Leyen că dacă dorește să se convingă de realitatea acestor afirmații, să vină în România și să încerce să își facă, anul viitor, campanie electorală și, astfel, va vedea reacția românilor.
“Închei, cerând imperativ ca, până la sfârșitul anului 2023, România să fie acolo unde are dreptul, și anume, în Spațiul Schengen! Altfel, veți contribui la distrugerea proiectului european!”, a conchis revoltată, în interpelarea sa, Maria Grapini.
”Zilele trecute am solicitat insistent ca președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să vină cu un mesaj de sprijin pentru România în discursul său privind Starea Uniunii. Iată că s-a întâmplat, dar, din nefericire, nu am auzit o dată certă și nici pârghiile pe care Comisia Europeană le va utiliza pentru a convinge guvernul de dreapta din Austria. România trebuie să intre în spațiul Schengen de îndată, folosind orice instrument legal european disponibil” a spus și europarlamentarul Victor Negrescu.
”Noi, Parlamentul European, vom adopta luna viitoare poziția noastră privind Bugetul UE 2024 luând în calcul o revizuire a CFM și propunând mai multe creșteri pe domeniile unde este cea mai mare nevoie de finanțare suplimentară: pentru fermieri, pentru cercetători, pentru bursele de studiu „Erasmus+”, pentru creșterea securității și sprijinirea Vecinătății estice și sudice, mai ales a Ucrainei și Republicii Moldova. Urmează apoi negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană. Ne dorim o adoptare cât mai rapidă a Bugetului UE de anul viitor, dar care să răspundă cu adevărat nevoilor oamenilor, întreprinderilor și regiunilor din Europa” a conchis și europarlamentarul hunedorean, Sigfried Mureșan.
De la agricultură la dezvoltare tehnologică, de la riscurile la care ne expune Inteligența Artificială la independența energetică, de la nevoia de a susține IMM-urile din Europa la tranziția către energia curată. Toate aceste subiecte au nevoie de atenția noastră sporită. Sunt obiective care nu mai pot fi schimbate, dar pot fi îmbunătățite! În mai puțin de 300 de zile vom avea alegeri europarlamentare la care vor participa pentru prima dată tinerii născuți în 2006.
Răspunsul cel mai bun la chemarea istoriei pentru generația tânără rămâne proiectul european și pentru el trebuie să luptăm” a transmis și Eugen Tomac.