Mii de români patrioți sunt aşteptaţi duminică,10 septembrie, la Serbările Naţionale de la Ţebea, unde va va fi omagiat Avram Iancu. Evenimentul va debuta cu un ceremonial religios, la biserica din localitate, unde se află şi Complexul istoric şi mormântul lui Avram Iancu.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. „Crăişorul Muntilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Serbările Naționale de la Țebea au ca scop omagierea marelui erou național Avram Iancu, precum și promovarea complexului de monumente.

Pantheonul Moților este, probabil, cel mai reprezentativ pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru libertate și apărare ale poporului român.

În acest complex se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților împotriva nedreptății sociale, pentru eliberare și unitate națională. Cimitirul de la Țebea este închinat martirilor Revoluției Române din Transilvania, eroilor Războiului de Independență a României și celor din Primul și al Doilea Război Mondial. Sâmbătă, 10 septembrie, un sobor de ierarhi în frunte cu Mitropolitul Ardealului va oficia slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș, în curtea căreia odihnește Eroul Național Avram Iancu.

Va fi oficiată și Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.30 va începe ceremonialul public și slujba de pomenire a marelui Erou Național.

La eveniment sunt așteptați premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului și Camerei Deputaților, europarlamentari, veterani de război, asociații patriotice, reprezwentanți ai partidelor politice, etc. De la ora 14.30, pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc.

Prin cântecele lor, invitații speciali îi vor aduce un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu, omul care și-a dedicat viața pentru un crez, acela de a-și vedea națiunea fericită!

Înmormântarea lui Avram Iancu

În 13 septembrie 1872, Avram Iancu a fost înmormântat cu funeralii naționale în Panteonul Moților de la Țebea, județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”. La slujba de înmormântare au slujit 36 de preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit) din Roșia Montană.

În fruntea convoiului funerar se aflau foștii comandanți militari ai românilor, care se mai aflau în viață: Simion Balint, Axente Sever, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți, comitetul de înmormântare declarându-l „Erou al națiunii”.

Înmormântarea a avut loc sub Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Țebea, după dorința lui Avram Iancu. Peste 4.000 de persoane, după alte surse, cel puțin 10.000 au participat la eveniment. Moții au sosit călare din Vidra de Sus încă din data de 11 septembrie, pentru a-l priveghia.

Ceremonialul funebru a început la ora 14, în Baia de Criș, apoi convoiul, care se întindea pe mai mult de 2 kilometri, a pornit spre Țebea.

Pe tot parcursul s-a cântat „Marșul lui Iancu”, „Deșteaptă-te, române!” și alte cântece naționale. Când primii oameni intrau în Țebea, ultimii din coloană abia porneau din Baia de Criș. În fruntea convoiului mergea un june cu un drapel în culorile românești roșu, galben și albastru, drapate în negru. Pe lângă coșciug mergeau 25 de tineri cu făclii aprinse. În momentul în care sicriul a fost coborât în groapă, s-au tras salve de pușcă, în semn de onoruri militare.

Crucea de piatră a fost donată de preotul român Ioan Tisu, iar pe ea a fost inscripționat simplu: „AVRAM IANCU ADV(OCAT) PREF(ECTUL) LEG(IUNII) GEM(INE) ROM(ÂNE) în anul 1848-9 +1872”.

(Bibliografie: ripvip.wordpress.com DUDAŞ, Florian, “Avram Iancu în tradiția românilor”, Timișoara, Editura de Vest, 1998) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *