6 SEPTEMBRIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ “CITEŞTE O CARTE”
Pe 6 septembrie, în fiecare an, Ziua “Citește o carte” ne îndeamnă să ne distanțăm nițel de agitatul trai zilnic cotidian, pentru a ne relaxa și a medita la sensul vieții noastre citind o carte bună. Pentru unii oameni, lectura rămas încă cea mai importantă ocupație și formă de deconectare după job sau școală. Pentru alții, reprezintă o gen de tortură, ce le răpește timpul prețios dedicat telenovelelor și manelelor.
Citește… citește!
Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept: cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești . Cărțile sunt faruri înălțate în imensul ocean al timpului!
Mai ales pentru cei din urmă, data de 6 septembrie ar trebui să îi inspire, să afle ori să regăsească comorile dintr-o carte, mai ales dacă este una care le poate pune mintea și sufletul la treabă. Studiile științifice au demonstrat că cititul poate avea mai multe beneficii pentru sănătate și activitatea socială. Pasionații de lectură tind să aibă un nivel mai scăzut de stres decât cei care se feresc ca dracul de tămâie de o carte. În plus, aceștia au prilejul să-și stimuleze activitatea cerebrală și să-și îmbunătățească memoria. Din punct de vedere social, sunt înclinați să fie mai empatici și mai conștienți de maladiile spirituale și diferențele de gândire ale oamenilor din diverse straturi culturale.
Paul Sweeney remarca, “Știi că ai citit o carte bună, atunci când îi întorci ultima pagină și te simți puțin ca și cum ți-ai fi pierdut un prieten”.
George Saunders credea, “Cititul este o formă de rugăciune, o meditație călăuzită care ne face să credem rapid să suntem alte persoane, destrămându-ne iluzia că suntem eterni și în centrul universului. Dintr-o dată (suntem salvați!) și alți oameni devin din nou reali, și ne simțim atașați de ei.”
Despre cărți … în citate, aforisme, maxime
Pentru a celebra această zi ai mai multe variante:
– Să citești o carte pe care îți dorești de mult să o răsfoiești (cu răbdare).
– Să recitești o carte favorită.
– Să te alături unui club de lectură ori unui cenaclu (dacă ești înclinat ori dornic să scrii propria carte).
– Să te înscrii (după multe ezitări) la o bibliotecă.
– Să îți treci în revistă și reorganizezi biblioteca proprie.
– Chiar dacă îți necesită eforturi, forță de persuasiune, să citești cu voce tare un fragment dintr-o carte împreună cu copii și ceilalți oameni dragi. Ar reprezenta o ocazie nemaipomenită de a întări legăturile afective cu ei și a crea amintiri plăcute, de durată.
– Un alt motiv de a citi o carte ar fi că cele mai multe filme de succes sunt bazate pe romane, nuvele, povestiri, care sunt frecvent mult mai bune decât ecranizările lor.
De fapt, Ziua “Citește o carte” din 6 septembrie ne încurajează și ne pune în vedere să nu lăsăm să treacă nici o zi din an fără a ne acorda un răgaz, mai scurt ori mai lung, pentru lectură, și a ne direcționa mintea spre semnificații cu adevărat importante ale lumii și sinelui, ce sunt, de obicei, ignorate prin consumul zilnic de efemere și neînsemnate știri, emisiuni, seriale și filme televizate!