”Sub semnul lupului”

Conform unei tradiţii mai vechi, în 2024 Festivalul DacFest de la Simeria  va fi din nou organizat la finalul verii.

Asociaţia “Terra Dacica Aeterna” a început deja pregătirile pentru găzduirea celor aproximativ 300 de reenactori din ţară şi din străinătate, prezenți la ediția din acest an a festivalului. Ei vin cu armuri, săbii, vase, unelte, meșteșuguri, bijuterii, jocuri, pilde și povești.  Doritorii îi  pot vedea, poza și chiar însoți în defilarea lor, care va avea loc în orașul Simeria, pornind de la Parcul Dendrologic – Arboretum și până la Centrul de Afaceri – Business Centre Simeria.

„Ne bucurăm să vă putem prezenta din nou trupe de daci, romani şi sarmaţi de la Cluj-Napoca, Deva, Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Dorosloveni, Piteşti, Sibiu, Zalău, din Italia, Bulgaria, şi Anglia, alături de oaspeţi noi din Ungaria şi Spania. Vor fi trei zile pline de activităţi care mai de care mai interesante, adresate copiilor şi adulţilor: parada cu torţe, demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, cu ritualuri şi dansuri antice, cu demonstraţii de jocuri sportive şi întreceri în stil antic între reprezentanţii asociaţiilor participante, cu ateliere civile interactive, cu spectacole cu foc, dar şi cu momente surpriză pentru public şi trupele participante.

 Pentru a vă bucura de toate acestea, nu trebuie decât să fiţi prezenţi în centrul oraşului Simeria vineri, 30 august, şi pe Platoul Măgurii, sâmbătă şi duminică, în 31 august și 1 septembrie, accesul pe întreaga durata a evenimentului fiind gratuit, în aer liber”, au transmis organizatorii.

Dansul a ocupat un loc important în viața romanilor. Era prezent la serbări publice, de familie, la căsătorii, ospețe ale celor avuți și chiar și la cortegii funerare.

Am putea crede că dansatorii erau simpli civili, cu toate că nu putem nega faptul că omul de rând intra în dans. De obicei erau angajați dansatori profesioniști sau sclavi instruiți în arta dansului pentru a anima evenimentele.

Din păcate, nu s-au păstrat multe informații despre modul în care dansau, însă cu puținul pe care îl cunosc, trupele de dans prezente la DacFest 2024 vor să aducă în fața publicului un moment cât mai autentic.

Ignis Phantasia, împreună cu trupa Venatrix, creatoarele spectacolului ‘Baccantele’, vor aduce magia focului în cadrul momentului programat sâmbătă, 31 august, de la ora 21:30. Povestea se va împleti în jurul preoteselor lui Bachus, zeul vinului, al teatrului și al distracției în lumea romană.

Ignis Phantasia a luat ființă în anul 2023, prezentând primul spectacol chiar la festivalul DacFest. Este primul grup care a ales să prezinte poveștile în această formă, la festivalurile de reconstituire istorică antică. Folosind jongleriile cu focul, trupa aduce în fața publicului atât episoade din mitologia antică, cât și scurte momente de coregrafii cu foc.

Venatrix aduce la viață povești, personaje și mituri ale lumii antice, promovând cultura prin metode diverse, inovative și folosind mijloace precum teatru, dans și un strop de magie. Spectacolele Venatrix spun povești menite să vă transporte într-un alt univers, de la faimoase bătălii ale zeilor, până la povești nemuritoare de dragoste și suspin.

Ashaena este o trupă de black metal introspectiv din România, creată cu scopul de a crește conștientizarea în rândul oamenilor și de a-i ajuta să se cunoască mai bine. Membrii formaţei cred că împlinirea de a înțelege mai mult din lumea din jur este oferită de cunoașterea de sine şi că totul este oglindit: ceea ce este deasupra este la fel și dedesubt. Trupa se străduieşte să împingă oamenii într-o stare de introspecție care să le hrănească spiritul și să le aducă cea mai valoroasă hrană pentru sinele interior: cunoașterea.

Ashaena aduce un omagiu strămoșilor noștri, tradițiilor și culturii lor, sincerității Naturii din jurul nostru și bunului simț din noi. Ei îmbină drumurile lor muzicale cu elemente folclorice preluate din bogata noastră tradiție. Ashaena nu are nicio legătură cu nicio organizație sau ideologie NSBM.

PROGRAM EVENIMENT:

Vineri, 30 august 2024
21:00 – 22:00
Deschiderea oficială a festivalului (parada cu torţe)

Sâmbătă, 31 august 2024
10:00 – 23:00
Tabere şi ateliere antice, antrenamente militare, ritualuri şi dansuri antice, lupte de gladiatori, târg de sclavi, prima bătălie, concert black metal, spectacol cu foc şi ritualul focului sacru

Duminică, 1 septembrie 2024
10:00 – 16:00
Tabere şi ateliere antice, concursul ”Pui de dac”, joc antic demonstrativ, antrenamente militare, dansuri antice, lupte de gladiatori, pentatlon antic, bătălia finală, ceremonia de închidere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *