Post-Digital Extensions – tinerii artisti timisoreni au parte de un circuit mentoral colaborativ la nivel international in Oulu, Finlanda
Statutul de Capitala Europeana a Culturii contribuie semnificativ nu doar la dezvoltarea sectorului cultural, ci la un dialog continuu, international si interdisciplinar intre operatori culturali independenti din orasele selectionate. Astfel, Asociatia Culturala Marginal a lansat proiectul Post-Digital Extensions, ce adapteaza o serie de lucrari dezvoltate intr-un context local, catre un public international, intr-o formula colaborativa, sub forma unei rezidente artistice dedicate tinerilor artisti din Timisoara, care s-a derulat in Finlanda, la Oulu si la Varjakka, intre 8 si 18 august.
Proiectul este continuarea programului de mentorat artistic Post-Digital Intersections, dezvoltat in cadrul Timisoara 2023 – Capitala Culturala Europeana, care a oferit unui grup de 12 tineri artisti si teoreticieni din Romania, selectati printr-un apel deschis, mentorat si sprijin pentru cercetare si productie artistica. Acestia au avut oportunitatea de a colabora pe tot parcursul programului atat intre ei, cat si cu artisti si curatori internationali – Annick Bureaud (FR), Ruth Anderwald + Leonhard Grond (AT), Claudia Schnugg (AT), Dasha Ilina (FR/RU), Jan Świerkowski (PT/PL), Andrei Tudose si Sabina Suru (RO). In aceasta noua etapa, artistele Alexandra Costea si Anca Sisu au fost selectate, in urma unui apel de proiecte dedicat participantilor de anul trecut, ca artisti in rezidenta in Finlanda, dezvoltand schimbul cultural dintre cele doua tari si intarind reteaua de comunicare si influenta a Capitalelor Culturale Europene (intre care se va afla si Oulu in 2026).
Post-Digital Extensions si-a propus sa adapteze lucrarile, ideile si metodologiile dezvoltate anul trecut la Timisoara in contextul cultural si artistic din Oulu. Astfel, tinerele artiste din Romania au putut lucra intr-un sistem colegial, transparent si deschis cu artisti, curatori si cercetatorii internationali invitati ca mentori. Asociatia finlandeza TaikaBox din Varjakka si alti colaboratori din reteaua lor nationala din Oulu au oferit sesiuni de feedback si sprijin pentru dezvoltarea proiectelor create anul trecut, expuse intre 15 si 17 august in spatiul Oulu Urban Culture, in cadrul evenimentului Oulu Arts Night.
Experienta m-am facut sa realizez ca modul de exprimare si mediul in care lucrez pot fi schimbate oricand, iar mesajul va ramane la fel de puternic. Modul in care o lucrare este adaptata poate ajuta ca aceasta sa ajunga la un public mai mare, dar ii poate si adauga valoare, incluzand diferite comunitati. Am aflat ca pierderea caselor, a comunitatilor, este un subiect mult mai comun decat credeam, iar oamenii relationeaza puternic cu el. Am putut observa modul in care oamenii au interactionat cu instalatia, preferand sa ascunda imaginea prezentului pentru a putea lasa la suprafata povestea si memoria locului. – Alexandra Costea, artist.
Aceasta experienta mi-a intarit convingerea ca arta este in mod fundamental o unealta pentru conexiune. M-a luat prin surprindere deschiderea cu care au fost primite lucrarile in momentul in care vizitatorii au aflat despre ce sunt, trasand imediat paralele intre culturi. In esenta, trecem prin aceleasi lucruri, individual si colectiv. Iubim, investim, pierdem, suntem pierduti, ne regasim. Sunt evenimente care se intampla ciclic si ne putem identifica cu ele indiferent de perioada de timp sau locul in care ne nastem. – Anca Sisu, artist
In plus si sub umbrela aceluiasi proiect, pe data de 16 august a avut loc o masa rotunda la care au participat atat cele doua rezidente, cat si Andrei Tudose (initiatorul si curatorul programului), Sabina Suru (mentor), Annick Bureaud (FR, mentor) si Jan Świerkowski (PT/PL, mentor), oferind noi oportunitati de extindere a retelelor profesionale si a activitatilor gandite in cadrul Oulu 2026, in conexiune cu experienta Timisoara 2023.
Ceea ce am facut in proiectul Post-Digital in ultimii doi ani a fost depasim diverse granite: intre diferite niveluri de experienta, intre practici artistice, intre tari. In aceasta vara, in Oulu, am facut un nou pas, implicand activ comunitatea locala finlandeza atat cu scena artistica romaneasca, cat si cu experienta de anul trecut a programului Timisoara Capitala Europeana a Culturii, continuand sa extindem punti care pot avansa cercetarea si productia artistica, dinspre Romania in toata Europa. – Andrei Tudose, curator si initiator al programului
In data de 6 octombrie, de la ora 16:00 va fi organizata o masa rotunda in care experientele si perspectivele acumulate in Finlanda vor fi diseminate la Timisoara, creand astfel noi oportunitati pentru scena artistica locala si oferind un caracter simetric si complet schimbului international. Masa rotunda va fi gazduita in cadrul Simultan Festival 2024, in colaborare cu Asociatia Simultan.
Proiectul Post-Digital Extensions face parte din platforma Open Practice Society, initiata de Asociatia Culturala Marginal – un program de educatie alternativa menit sa extinda dialogul dintre diferite generatii de artisti, cu scopul de a dezvolta abordari inovative si sustenabile in sectorul cultural, la nivel international.in aceasta noua etapa, Marginal va intermedia extinderea circuitului colaborativ transfrontalier, transgenerational si transdisciplinar initiat in 2023 prin Post-Digital Intersections, deschizand noi oportunitati de dialog si formare profesionala colaterala pentru alti artisti si agenti culturali din Timisoara, respectiv un schimb international de practici si idei in pregatirea Oulu 2026.