Festival Internațional de Folclor și Târgul Meșterilor Populari la Tg. Jiu
Peste 250 de participanți ai ansamblurilor populare din România, Macedonia de Nord, Bulgaria, Polonia, Serbia, Slovacia, Turcia și Italia (Școala Grupul Vatra din Torino), participă la Tg. Jiu la un festival internațional de folclor. Acesta a debutat luni, 19 august, cu o paradă a ansamblurilor participante, au urmat scurte recitaluri ale tuturor ansamblurilor din țară și din străinătate, în centrul orașului.
România este prezentă la festival cu formații din mai multe zone, pe scenă urcând Ansamblul Doina Gorjului, inclusiv juniorii ansamblului, dar și membrii grupurilor de la Novaci și Ponoarele, din județul Mehedinți.
Vedetele festivalului au fost elevii, cei 35 de dansatori de la Grupul Vatra din Torino-Italia care au oferit publicului momente artistice cu dansuri tradiționale, în fiecare seară a acestei manifestări cultural-artistice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Gorj, Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”, în parteneriat cu Primăria Târgu-Jiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Școala Populară de Artă Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu. Festivitatea de închidere a celei de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor va avea loc astăzi 22 august 2024, în centrul municipiului Târgu-Jiu.
Fiecare ansamblu a prezentat costumele populare tradiționale din zonele din care provine, unele costume presupunând haine destul de groase și destul de greu de purtat pe aceste temperaturi extrem de ridicate. Pe parcursul acestor zile, capitala folclorului din România s-a mutat la Târgu Jiu, ”Acasă la Brâncuși”, așa cum a fost intitulat acest festival internațional. Prin intermediul acestor tipuri de festivaluri, dar și a altor evenimente, actul de cultură este ilustrat cuprinzător, în diversitatea sa.
Menținerea în viață a acestora este cu atât mai justificată cu cât se vorbește tot mai mult și tot mai des despre păstrarea, promovarea și valorificarea tradițiilor acestui neam ca să nu devenim din popor, populaţie.
Moștenirea culturală nu este vorbă-n vânt, ci o energie a însăși prezenței și continuității noastre, ca nație. Ele culturală educă și ridică spiritual o națiune și conservă tot ce are legătură cu identitatea noastră ca popor ar trebui să fie prioritate pentru oricine.
Românii și mai ales tinerii, au acces direct la elemente ale culturii tradiționale românești doar prin proiectele derulate de către instituțiile publice care le promovează prin intermediul ansamblurilor profesioniste aflate în subordine, dar și de ansamblurile și grupurile de amatori, etc.
“Vă așteptăm și în această seară de la ora 19.30, dar și la închiderea festivalului, joi 22 august 2024”, au transmis organizatorii evenimentului, Consiliul Județean Gorj și Primăria Târgu Jiu.
Totodată, o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari din România are loc la Târgu Jiu zilele acestea . Deschiderea oficială a evenimentului are loc astăzi, începând cu orele 11.00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu.
Așteptăm la ediția din acest an meșteri populari din Dolj, Gorj, Bihor, Mehedinți, Mureș, Vâlcea și Argeș. Pasionații de artă populară și tradiții sunt invitați să admire ori să cumpere obiecte inedite, lucrate manual și aduse din toate colțurile țării.
Ceramică, miniaturi, costume populare tradiţionale, împletituri, dulciuri, apicultură, cusături și obiecte croșetate vor fi puse la vânzare de artizanii populari. Putem să spunem că meşteri valoroşi, participanţi la târguri naţionale şi internaţionale, vin la Târgu Jiu, pentru a expune şi vinde piesele la care au lucrat în ultima perioadă.
Gorjenii și turiștii care se vor plimba prin centrul municipiului Târgu Jiu, începând de vineri vor avea ocazia să admire și să cumpere o mulțime de produse tradiționale realizate de meșterii populari.
Organizatorii acestui eveniment sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu.