Cadouri pentru veteranii noștri
Sunt candele sfinte! Cât pâlpaie încă…
Mai dă-le onoruri! Aceşti oameni trişti
Ţi-au clădit viitorul în piatră şi-n stâncă
Şi-au murit pentru tine, ca tu să exişti!
La noi în țară mai trăiesc 699 veterani de război și 16.428 văduve veterani de război.
Ministerul Apărării Naționale a organizat luni, 22 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național, evenimentul de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război din România și Republica Moldova. Invitat special a fost veteranul de război Victor Stănescu, general de flotilă aeriană în retragere, care a participat pe Frontul de Vest, ca elev al Liceului Militar din Găești.
Echipele care vor împărți cele 717 cadouri vor fi constituite din personal al unităţilor militare din țară, precum și din voluntari și membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.
Activitățile derulate în cadrul Campaniei „Onor veteranilor de război” au fost organizate cu sprijinul Asociației O.N.O.R. – Oameni, Națiune, Onoare, Respect, în parteneriat cu Asociația Alături de Eroi, alături de sponsorii acestora: Unilever, Dr. Max, Poșta Română, Romtehnica, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Hidroelectrica, Boromir, Dedeman, Leviatan Group, Domeniul Coroanei Segarcea și Bucate pe Roate.
Prin Decretul din 1902, participanţii la Războiul de Independenţă au fost declaraţi veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat şi onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi înlesniri pe măsura curajului şi a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.
„Clepsidra timpului și-a pierdut nisipul, pentru că, ne-au părăsit un număr îngrijorător ai supraviețuitorilor celui de-al Doilea Război Mondial și soții ale acestora.
Memoria lor o păstrăm permanent în inimă și în suflet, iar la trecerea la cele veșnice, i-am onorat cu strămoșească tradiție militară și ostășească. Ziua Veteranilor de Război din România este sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpul de luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și intereselor României.
Sunt deficiențe în asigurarea serviciilor medicale: medicație, proteze, dar mai ales în asigurarea căminelor destinate îngrijirii veteranilor de război, invalizilor și văduvelor, ale căror mijloace de întreținere proprii sunt insuficiente standardelor actuale, iar copiii lor muncesc în străinătate. Remarcăm colaborarea dintre filialele noastre județene și ale Capitalei cu parohiile din localități pentru îngrijirea cimitirelor eroilor. Conflictul din această perioadă ne-a privat de posibilitatea îngrijirii mormintelor și omagierea românilor căzuți sub tricolor pe teritoriul Rusiei, Ungariei, Moldovei, Slovaciei, Franței și Germaniei. Nu i-am uitat, iar în timpuri mai pașnice, vom pune o floare a recunoștinței la căpătâi”, a transmis generalul de brigadă în retragere Ion Dănilă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.
„Titlul de veteran de război, cu sonorităţi grave şi solemne, pline de cinste şi de respect, nu este oferit de cineva anume la zile festive, ci se dobândeşte prin luptă şi jertfă, făcându-ţi exemplar datoria sfântă atunci când patria şi neamul sunt în primejdie şi te cheama să dai măsura iubirii ce le-o porţi”, spunea anii trecuţi, unul dintre liderii veteranilor de război, regretatul Nicolae Pometescu. Acesta ne-a reamintit prin viu grai şi cum au primit ostaşii armatei române, victoria de la 9 mai 1944 şi tragediile prin care au trecut, la întoarcea lor în ţară.
„Mulţi camarazi de arme s-au prăpădit în tranşee, unii au murit de foame, alţii au îndurat chinuri cumplite provocate de rănile căpătate în război. Nu am înţeles niciodată care este rostul unui război”, spunea veteranul lupenean.
Şi cu vocea tremurândă, îmi recita un citat din nou din poezia redată mai sus, pe care a luat-o cu el, în Eternitate. Un sentiment de vinovăţie mă încearcă în această perioadă, că nu am ştiut să fructific mai bine, ceea ce poate ar mai fi avut de spus acest venerabil veteran de război.
Iar mesajul pe care ne-a rugat să-l dăm mai departe, a fost ca „tânara generaţie să nu cunoască niciodată din ororile războiului şi consecinţele acestuia, care a lăsat multe văduve fără soţi, copii fără tată şi mulţi oameni mutilaţi ce şi-au dus crucea până la finele zilelor, de multe ori în mizerie şi uitaţi de lume”.
Să-i onorăm pe cei care s-au despărţit de noi, prin clipe de adâncă tăcere a reculegerii noastre și Dumnezeu să-i odihnească în pace, oriunde s-ar afla!