E.G.A.L. înseamnă Educație, Generozitate, Abilități și Libertate
Artiștii plastici din România își unesc forțele, în această lună, pentru a susține o cauză a Crucii Roșii Române. În cadrul expoziției 𝐁𝐎𝐓𝐀𝐍𝐈𝐂𝐀, organizată de ARHIVA DE ARTĂ la Senatul României, artiștii au fost invitați să participe cu lucrări de artă care respectă tematica „Flori”.
O parte din încasările generate de această expoziție în perioada 15-30 aprilie vor ajunge la Crucea Roșie Română pentru susținerea copiilor din Centrele E.G.A.L. Pentru copiii defavorizați, normalitatea înseamnă altceva decât știm noi. Pentru ei, normalitatea înseamnă să se culce flămânzi. Să învețe sau să citeasca în întuneric. Să se joace fără jucarii. Să aibă o …altfel de copilărie. Crucea Roșie Româna a pus bazele a patru centre de zi – numite centre E.G.A.L. în cele mai sărace zone din țară: Babadag, Botoșani, Craiova și Lupeni.
Centrul E.G.A.L. înseamnă Educație, Generozitate, Abilități și Libertate pentru copiii care au nevoie de șanse egale la o viața normală. Centrele de zi susținute de Crucea Roșie Română încearcă să le arate copiilor nevoiași adevărata normalitate.
În fiecare centru, 50 de beneficiari – copii, tineri și părintți acestora sunt incluși zilnic într-un program integrat de dezvoltare, desfăsurat cu sprijinul voluntarilor.
De-a lungul anilor, Crucea Roşie Română şi-a dezvoltat capacitatea de a gestiona centrele de zi, prin activităţi de voluntariat şi în parteneriat şi colaborare cu autorităţile locale şi societatea civilă.
Proiectul care se derulează în municipiul Lupeni are rol de catalizator în vederea realizării unui dialog mai bun cu autorităţile şi comunităţile locale, prin dezvoltarea de modele şi furnizarea iniţiativelor şi intervenţiilor de suport social pentru copiii şi tinerii marginalizaţi, rezultatul aşteptat fiind de a facilita şi a dezvolta programul existent şi funcţional şi prin alte mijloace şi resurse provenite de la bugetul local sau de stat.
Încă de la intrarea în CENTRUL EGAL, beneficiarii exersează cuvintele magice, formele de politețe, mulți dintre ei au învățat anotimpurile, să citească un ceas, regulile bunului simț. Se vede o imbunățățire vizibilă și a comportamentelor acestora, din copiii rebeli de odinioară, au devenit respectuoși, care știu acum, ce-și doresc în viață. Lipsurile din familie, sunt suplinite prin devotamentul voluntarilor, care urmăresc zilnic dezvoltarea și gestionarea nevoilor beneficiarilor, evitarea și gestionarea micilor conflicte care apar unde sunt copiii de vârste diferite și cu personalități multiple.
„Până în prezent ne-am atins scopul proiectului, am avut şi părinţii implicaţi în activităţi socio- educative, în sesiuni de consiliere individuală, cursuri de operare calculator, sesiuni de incluziune pe piaţa muncii.
În numele subfilialei de Cruce Roşie Lupeni vreau să mulţumesc încă o dată voluntarilor, Primăriei și Consiliului local din municipiul Lupeni, cadrelor didactice, CCZ, finanţatorilor, managerului de proiect, care ne-a înţeles nevoile şi solicitările.
Ne bucurăm, prin ceea ce facem zilnic, în CENTRUL EGAL să vedem o îmbunătățire în activitatea școlară a acestuia, în modul de comportament în societate. Implementăm și din principiile Crucii Roșii Române. E-ducație G-enerozitate A-bilități L-ibertate. Sunt patru principii, sub un singur cuvânt: EGAL- ÎN EDUCAȚIE, ÎN COMUNITATE, ÎN DREPTURI, dar și în obligații. Poți întoarce un BINE, făcând un alt BINE semenului tău, aflat în nevoie.
Voluntarii noștri au demonstrat că au capacitatea de a gestiona şi implementa activităţile destinate copiilor proveniţi din familiile defavorizate social. Cu toţii ne dorim să nu mai întâlnim copiii cerşetori pe stradă… Ajutaţi-ne să nu fim acuzaţi de sechestrare de copii, atunci când aducem copii la centrul nostru şi le oferim o masă caldă. Cu toţii ne dorim să prevenim abandonul şcolar, cu toţii ne dorim ca acei copii proveniţi din familii cu părinţi delicvenţi, să nu devină infractori. Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş sigur şi să nu ne fie frică de traficanţii de droguri, de cei care fac trafic de fiinţe umane, de cei care ne tâlhăresc. Cum prevenim aceste fapte?…prin EDUCAŢIE!
Noi ne-am asumat acest rol: să prevenim de timpuriu, de la vârsta de 6 ani, să educăm aceşti copii proveniţi din familiile cu aceste riscuri. Să prevenim comportamentul violent şi delincvent, să le oferim şansa de a deveni tineri de încredere şi apoi adulţi responsabili. Noi, avem acest curaj să ne asumăm voluntar educaţia copiilor proveniţi din familii vulnerabile. Dar, nu putem fără resurse financiare şi materiale. Și fără ajutorul voluntarilor, care sunt inima și sprijinul centrului nostru”, a ţinut să conchidă coordonatoarea centrului, directoarea Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu.