Români implicați într-o fraudă de 600 milioane de euro

În contextul unei anchete internaționale de amploare condusă de Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia), au avut loc zeci de percheziții și sechestre,  au fost efectuate 22 de arestări în Italia, Austria, România și Slovacia, în o anchetă asupra unei presupuse organizații criminale suspectată că a fraudat 600 de milioane de euro din Facilitatea UE de recuperare și reziliență (RRF) pentru Italia.

În Italia, Poliția Financiară (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria – Guardia di Finanza) din Veneția a executat un ordin de înghețare emis de judecătorul preliminar asupra unor bunuri în valoare totală de peste 600 de milioane de euro. Cu sprijinul agențiilor de aplicare a legii din celelalte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România și Slovacia. Opt suspecți au fost plasați în arest preventiv, în timp ce alți 14 suspecți sunt ținuți în arest la domiciliu, iar unui contabil i s-a interzis să-și exercite profesia. Localurile suspecților și ale firmelor investigate au fost și ele ținta perchezițiilor și sechestrului de probe.

Pe radarul EPPO se află o asociație criminală suspectată că a orchestrat, între 2021 și 2023, o schemă de fraudă pentru a obține fonduri din Planul național de recuperare și reziliență italian (NRRP), parte a RRF, pilonul principal al planului de redresare NextGenerationEU. .

În 2021, membrii asociației infracționale au solicitat primirea de granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovației și competitivității companiilor mici și mijlocii, în scopul extinderii activităților lor de afaceri pe piețele externe. Suspecții ar fi creat și depus bilanțuri corporative false pentru a arăta că companiile erau active și profitabile, în timp ce de fapt erau companii fictive, inactive.

Se pretinde că o rețea de contabili, furnizori de servicii și notari publici i-a sprijinit pe suspecți să obțină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la NRRP italian în termen de doi ani. Suspecții au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia imediat ce au primit plățile în avans.

Subiecții investigați au folosit tehnologii avansate, precum VPN-uri, servere cloud situate în străinătate, cripto-active și software de inteligență artificială, pentru a realiza comportamentele frauduloase și pentru a ascunde și proteja afacerile ilegale.

Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele competente italiene.

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *