SĂNĂTATEA RINICHILOR PENTRU TOȚI – ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI

Miercuri, 06 martie 2024Asociația Transplantaților din România (ATR) împreună cu Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila au organizat CONFERINȚA DE PRESĂ cu tema: SĂNĂTATEA RINICHILOR PENTRU TOȚI – ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI, la Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila. Au fost fost prezenți pacienți renali și medici. Aceștia, împreună, doresc să aducă în fața presei și astfel în atenția opiniei publice INFORMAȚII privind importanța rinichilor în organismul uman și cum, fiecare individ, poate avea grijă de sănătatea propriilor rinichi.

Conform datelor furnizate de Societății Internaționale de Nefrologie (INS):
se estimează că BOALA RENALĂ CRONICĂ (BCR) afectează peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume și a dus la peste 3,1 milioane de decese în 2019, este a VIII-a cauză de deces și, dacă nu se intervine, se estimează că va deveni a V-a cauză de reducere a speranței de viață până în 2040.


Pentru că BCR este foarte răspândită în rândul populației mondiale, iar prevenția și diagnosticarea precoce presupun informarea în masă a populației, din 2008 INS a lansat campania World Kidney Day în care implică pacienți, organizații de pacienți și organizații profesionale ale personalului medical de pe întreg globul. Această campanie se desfășoară anual în luna martie.

De mai bine de 30 de ani, pe plan mondial se discută și se acționează în vederea dezvoltării terapiilor de substituție a funcției renale: dializa și transplantul. Fiecare, însă, au limitări. Așa că, direcția în care se îndreaptă în prezent cercetarea și practica medicală în domeniul sănătății rinichilor vizează:
–        prevenția;
–        diagnosticarea precoce;
–        tratamente care să permită stoparea sau încetinirea evoluției BCR;
–        perfecționarea tratamentelor de substituție.

Toate acestea necesită printre altele:
–        politici de sănătate publică finanțate corespunzător, care să vizeze formarea personalului medical la nivelul medicinei de familie, în vederea prevenției și testării pentru diagnosticarea precoce a BCR;
–        o politică de formare și menținere a personalului medical de specialitate atât în secțiile de nefrologie cât și în centrele de dializă;
–        o abordare complexă a pacientului cu BCR, care să cuprindă: furnizarea de servicii medicale de înaltă calitate, medicamente la prețuri accesibile, îngrijire centrată pe pacient și în echipe multidisciplinare, protecție socială adecvată, îndrumare și acces pentru recuperare fizică și psihologică;
–        implicarea și susținerea organizațiilor de pacienți în campanii de informare și conștientizare privind factorii de risc ai BCR (prevenție);
–        extinderea Registrului Renal Român (RRR) și către fazele incipiente ale BCR.

Pentru ATR „Ziua Mondială a rinichiului” este unul dintre evenimentele anuale importante, atât prin prizma faptului că majoritatea membrilor ATR sunt PACIENȚI CU INSUFICIENTĂ CRONICĂ RENALĂ (IRC) stadiu terminal supleată prin dializă sau transplant, cât și pentru că ne alăturăm unei campanii de anvergură mondială. Oriunde pe planetă, pacienții cu transplant renal au cea mai mare pondere în totalul pacienților beneficiari de transplant, iar acest fapt se datorează numărului mare al celor ajunși în IRC fază terminală, a faptului că rinichii fiind organe pereche,  se poate face transplant și de la donator viu, iar în cazul donatorului în moarte cerebrală, de regulă de la un donator beneficiază doi receptori.

În luna martie vor fi organizate  mai multe evenimente: în București, Conferința de presă organizată împreună cu Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila;   în țară, în mai multe localități (Iași – Spitalul Clinic „Dr, CI Parhon”, Constanța – SJU, Mangalia, Rm. Vâlcea – SJU) vor exista mai multe întâlniri în cadrul comunităților locale, unde se va discuta despre BCR, nevoia de prevenție și diagnosticare precoce etc.; similar cu evenimentele din țară, va exista un eveniment la Chișinău, deoarece ATR are membrii și din Rep. Moldova; în perioada 14 – 16 martie, o echipă ATR va participa, împreună cu celelalte organizații membre SEEN Transplant la o serie de evenimente de marcare a Zilei mondiale a rinichiului, în Belgrad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *