Săptămâna Societății Civile

 Un eveniment de o săptămână a adus la Bruxelles peste 200 de organizații cetățenești și părți interesate din întreaga Europă, inclusiv organizații de tineret, ONG-uri și jurnaliști.

Aceștia discută despre starea democrației, provocările cu care se confruntă și rolul vital pe care îl joacă societatea civilă înaintea alegerilor UE, elaborând cereri pentru următorii lideri ai UE.

Într-un moment în care valorile democratice sunt testate de extremism și în care populația UE se confruntă cu provocările tranziției duble, războiului din Ucraina și inflației persistente, aceste discuții nu sunt doar oportune, ci și imperative. Cu mai puțin de 100 de zile până la alegerile europene din 2024, Săptămâna Societății Civile oferă o oportunitate de a mări vocile cetățenilor și participarea la democrația noastră.

”Democrațiile europene sunt supuse unui test de stres. Singura modalitate de a trece acest test este printr-un răspuns puternic și unit. De la noi toți – societatea civilă și instituțiile europene. Astăzi aducem mai multă democrație în Europa și mai multă Europă cetățenilor” transmite Oliver Röpke, președintele EECS.  

În manifestul său politic, președintele EECS  s-a angajat să creeze o platformă pentru ca cetățenii și societatea civilă,  să își exprime preocupările.  Săptămâna Societății Civile va culmina cu primul Panel al Societății Civile al UE, în cadrul căruia actorii societății civile vor discuta calea de urmat pentru următorii cinci ani. Discuțiile de grup, împreună cu contribuțiile strânse pe parcursul săptămânii, vor modela o rezoluție a EECS  în iulie, care va sublinia ce așteaptă societatea civilă de la noul Parlament European și de la noua  Comisie Europeană.

Pe 7 martie, a.c  Comitetul Economic și Social European va acorda al 14-lea Premiu al Societății Civile, dedicat sănătății mintale,  cinci proiecte non-profit: două din Finlanda și câte unul din Italia, Irlanda și Slovacia. Cei cinci nominalizați au fost selectați dintre peste 100 de cereri din 23 de state membre, care demonstrează devotamentul și motivația societății civile europene de a ajuta persoanele cu probleme de sănătate mintală pe fondul creșterii uluitoare a acestei epidemii tăcute în UE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *