FABRICAT ÎN FABRIC. TUR DESTINAT PRESEI TIMIȘORENE

Miercuri, 6 martie 2024, va avea loc turul tematic „Fabricat în Fabric”, de descoperire a proiectului „Harta secretă”. Destinat presei și ghidat de scriitoarea Adriana Babeți, acesta va începe la ora 11:00, în parcarea Modex, va cuprinde vizitarea (cu degustare) a fabricii de ciocolată artizanală „Poc” și se va încheia cu proiecția unuia dintre episoadele seriei „Harta secretă”. Turul se desfășoară cu autocarul/microbuzul și durează circa două ore.

Pentru a putea participa, este suficient să trimiteți un mail, pe office@ccmt.ro, cu numele și redacția pe care o reprezentați, până luni, 4 martie 2024, ora 12:00. Vă așteptăm cu drag!

Demarat și desfășurat în cadrul programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, capitală Europeană a Culturii”, proiectul „Harta secretă” este un „foileton documentar” în care scriitoarea Adriana Babeți, alături de o echipă minunată, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului.

În perioada 2022-2023, în cadrul proiectului au fost realizate 12 episoade, de circa 30 de minute fiecare, prezentate la televiziuni locale, naționale și internaționale, precum și în cadrul a zeci de evenimente din Timișoara, din țară și din Europa:

  1. „Legenda Casei H”

Filmul reconstituie povestea proiectării şi construirii unei case-unicat din Timişoara, dar şi din România, multi-premiată naţional şi internaţional, operă a arhitectului Radu Mihăilescu. Pelicula reface traseul unor biografii pe care construirea casei le modifică total în bine, de la comanditar, la muncitori şi arhitect.

  1. „Cafeină pe Bega”

Episodul aduce în atenţia publicului câteva momente din istoria cafenelelor, la Timişoara, marcând trei premiere de pe teritoriul actual al României. Între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti (1560).

  1. „Timpuri noi. O mică revoluţie”

Acest episod omagiază personalitatea timişoreanului Francesco Illy, inventatorul espresorului modern.

  1. „Meserii uitate. Meserii pierdute”

Un documentar despre tradiţia breslelor din Timişoara, vreme de secole, dar mai ales despre tinerii de azi care au reuşit – prin Asociaţia Breslelor, Muzeul uneltelor şi Casa Calfelor – să reabiliteze o serie de zone artizanale, care păreau abandonate.

  1. „Trei OZN-uri la Timişoara şi o poveste despre apă”

O incursiune spectaculoasă în istoria uzinei de apă din Timişoara, cu secvenţe total necunoscute publicului.

  1. „Ora exactă. Cât mai reparăm?”

De la ultimii ceasornicari ai oraşului, la nepotul lui Tarzan, care repară motociclete, documentarul oferă o imagine a efortului unor meşteşugari timişoreni de a reda utilizării obiecte, instrumente şi diverse aparate.

  1. „Ochiul de sticlă”

O istorie mai puţin cunoscută a artei fotografice, a cinematografelor şi a filmului de amatori, la Timişoara.

  1. „Să curgă bere pe Bega!”

Câteva surprize despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi: de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, până la berea craft, din zilele noastre. Oameni surprinzători care spun aceste poveşti și locuri nebănuite, care dau mărturie despre ele.

  1. „Licori în cetate”

O scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi „spirtoasele”), la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, „frontul temperanței” și chiar „al abstinenţei”. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii; pe de altă parte, Asociația femeilor cu bărbați bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista „Abstinența” și Asociația alcoolicilor anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României, dar nu numai.

  1. „Cetatea dulce”

Filmul pornește de la povestea machetei dulci a cetăţii Timişoarei, oferită, în 1716, la Viena, prinţului eliberator Eugen de Savoya, și reconstituie istoria artei cofetarilor timişoreni, până în perioada interbelică. Povestea continuă prin reconstituirea primei „culinariade” mondiale, inspirate de cel mai vechi tratat gastronomic european, „Ars coquinaria”, de Apicius, care a avut loc la Timişoara, în 1779.

  1. „Cine te face voinic? Ciocolata Pitic”

Documentarul surprinde istoria dulciurilor în orașul de pe Bega, în perioada de după cel de-Al doilea Război Mondial, până în prezent; de la Kandia, la artizanii ciocolatieri italieni de astăzi.

  1. „(in)Amicii publici”

Reconstituirea documentării şi elaborării romanului „Femeia în roșu” – primul roman din lume scris de trei autori: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Mircea Nedelciu – a cărui acţiune se desfăşoară la Comloşul Mare, Timişoara, Chicago şi Viena.

Premiera acestui episod va avea loc duminică, 10 martie, ora 17:00, la Cinema Timiș, și va fi urmată de un dialog cu Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și elevul David Secoșan.

Echipa „Harta secretă”

  • Adriana Babeți, profesor universitar, scriitoare, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor Republicii Franceze
  • Cristian Văduva, artist vizual, operator, autor de materiale video
  • Ovidiu Hrin, designer grafic
  • Alex Pascu, sunetist și compozitor
  • Silvia Hrin, documentarist
  • Alex Condrache, lector universitar, scriitor, manager cultural
  • Titus Muntean, regizor, autor de filme artistice și de filme documentare, inclusiv pentru HBO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *