CIȚITI SAU SPUNEȚI UN BASM COPIILOR VOȘTRI!

Basmul este un gen literar care se transmite din generație, în generație și care a captivat atenția oamenilor de-a lungul timpului.Aceste povești au fost transmise oral, înainte de a fi scrise și publicate. Personajele care reprezintă binele au puteri supranaturale sunt ajutate în lupta lor de ființe supranaturale și astfel, în general, binele învinge răul, adevărul și dreptatea triumfă.În acest fel, basmele vorbesc despre dorința de dreptate, de adevăr, de frumos, de cinste a poporului.

Basmul cuprinde formule de:

început: A fost odată ca niciodată… etc.

mijloc: Și-nainte cu poveste, că de-aicea mult mai este etc.

sfârșit: Și încălecai pe-o șa, și vă povestii d-avoastră așa… etc.

Basmele sunt ascultate și citite cu plăcere de oameni de toate vârstele. Ele au fost folosite pentru a învăța copiii despre valorile morale, pentru a le oferi o perspectivă asupra lumii și pentru a-i distra. Basmul are o structură specifică, cu personaje bine definite, evenimente și locuri magice. Aceste povești pot fi clasificate în mai multe subgenuri, precum basmele populare, basmele culte sau basmele pentru copii.

Basmul este important în cultura noastră, deoarece el reflectă valorile și tradițiile noastre

În timp ce povestea poate fi uneori fantastică, mesajul moral pe care îl transmite este adesea relevant pentru societatea noastră. Personajele de poveste au trăsături bine-definite: buni, deștepți, răi, inimoși, cruzi. Le distingem bine motivațiile și gândurile ascunse. Pe scurt, în povești, binele e bine, iar răul e rău. Nu există nuanțe de gri, personajele sunt simplificate pentru a ne învață adevăruri universale. Copiilor reușesc mai ușor să accepte elemente simplificate ca metaforă decât unui adult care este implicat în complexitatea vieții reale. Prin urmare, chiar dacă eroul sau eroina din centrul poveștii întâmpină dificultăți de-a lungul drumului, copiii au certitudinea că aceștia se îndreaptă în direcția bună. Basmul a fost, de asemenea, o sursă de inspirație pentru artiști și scriitori. De-a lungul timpului, multe opere literare, filme și piese de teatru au fost inspirate de basme. În plus, basmul a fost adaptat pentru a fi folosit în terapia ocupatională sau pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare și creativitate la copii. În concluzie, basmul este un gen literar important în cultura noastră, cu o lungă istorie și o influență puternică asupra societății noastre. Este o sursă de învățare, distracție și inspirație pentru generații întregi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *