Numărul bolnavilor de cancer din U.E va crește

Cu toții cunoaștem pe cineva atins de cancer. Aproximativ 2,7 milioane de oameni din Uniunea Europeană sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an, iar acest număr se preconizează că va crește în viitor. Aproximativ 40% din cazurile de cancer din UE pot fi prevenite.

Există vaccinuri sigure și eficiente și ar putea salva o mulțime de vieți.

Prin urmare, Comisia a înaintat noi recomandări pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de prevenire a cancerului prin vaccinare, ca parte a Planului european de combatere a cancerului.

 Acesta recomandă creșterea semnificativă a utilizării a două vaccinuri cheie care pot preveni două infecții virale care pot duce la cancer: Papilomavirusuri umane (HPV) și Virusul hepatitei B (VHB)

Acoperirea acestor vaccinări ar trebui, de asemenea, monitorizată mai îndeaproape.

Noile măsuri includ: asigurarea faptului că vaccinarea este ușor accesibilă și gratuită integrarea programelor de vaccinare HPV și HBV în planurile naționale de prevenire a cancerului stabilirea unor obiective concrete consolidarea comunicării și a sensibilizării îmbunătățirea monitorizării și raportării acoperirii vaccinării prin implementarea registrelor electronice de vaccinare schimbul de bune practici. Acoperirea vaccinării împotriva HPV este cu mult sub 50% în multe state membre. Există, de asemenea, o lipsă semnificativă de date privind ratele de vaccinare HBV. Planul european de combatere a cancerului este un angajament politic de a schimba valul împotriva cancerului și o altă piatră de temelie către o Uniune Europeană a Sănătății puternică și o UE mai sigură, mai bine pregătită și mai rezistentă.

În 2020, 2,7 milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer, iar alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza acestuia, inclusiv peste 2.000 de tineri.

Dacă nu luăm măsuri decisive acum, numărul cazurilor de cancer va crește cu 24% până în 2035, devenind principala cauză de deces în UE.

Obiectivul Planului european de combatere a cancerului este de a vaccina 90 % dintre fete și un număr semnificativ de băieți împotriva HPV până în 2030. Comisia a alocat cel mai mare buget vreodată pentru combaterea cancerului, inclusiv 4 miliarde EUR din programul EU4Health și alte instrumente.

Comisia va oferi sprijin statelor membre în punerea în aplicare a recomandării. În special, va oferi un model pentru campanii de comunicare, adaptabil la nevoile naționale și ținând cont de specificitățile naționale, pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța acestor vaccinări. De asemenea, Comisia va asista în activitatea de îmbunătățire a monitorizării în întreaga UE, în timp ce Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) va dezvolta un nou tablou de bord al ratelor naționale de vaccinare pentru HPV și HBV până la sfârșitul anului 2024, pentru a oferi o mai bună soluție. privire de ansamblu asupra situației.

În paralel, programul EU4Health continuă să ofere sprijin financiar semnificativ statelor membre în eforturile lor de a stimula vaccinarea și de a combate cancerul. O acțiune comună va fi lansată anul acesta, în 2024 pentru a sprijini statele membre să sporească vaccinarea împotriva HPV,și să abordeze campania de prevenire și a bolilor transmisibile precum hepatita și HIV/SIDA, ce va finanțată cu 20 de milioane EUR din bugetul UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *