Frontex și Europol au făcut un alt pas spre consolidarea cooperării dintre cele două agenții

Directorul executiv al Frontex, Hans Leijtens, și directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, au semnat o declarație comună, care va spori și mai mult siguranța și securitatea Uniunii Europene. Mandatele ambelor agenții UE au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani, deschizând noi posibilități de a colabora, în special în domeniile traficului de migranți și traficului de persoane. Declarația comună subliniază modul în care cele două agenții își pot coordona mai bine activitățile pentru a se completa reciproc. Declarația identifică acțiuni prioritare concrete pe termen scurt și lung.

În practică, rolul Frontex este de a furniza informații din supravegherea și monitorizarea frontierelor sale. Rolul Europol este de a oferi un răspuns de aplicare a legii la criminalitatea transfrontalieră organizată și terorismul din UE. În acest context, parteneriatul strâns și eficient între cele două agenții este modalitatea de a reuși în eforturile comune.

”Declarația comună pe care am semnat-o astăzi marchează un nou capitol în cooperarea noastră cu Frontex. În calitate de centru de analiză penală al UE, Europol recunoaște importanța reunirii partenerilor relevanți pentru cooperarea transfrontalieră și acțiuni comune. Așteptăm cu nerăbdare să combinăm în continuare capacitățile și punctele noastre forte,  pentru a realiza întregul potențial al mandatelor îmbunătățite ale ambelor agenții” a subliniat Europol’s Executive Director, Catherine De Bolle.

Frontex și Europol lucrează  împreună pentru a combate contrabanda de migranți, în analiza riscurilor și în operațiuni din cadrul Platformei multidisciplinare europene împotriva amenințărilor criminale (EMPACT).

”Agențiile noastre se completează reciproc și trebuie să se sprijine reciproc,  nu numai prin schimbul de informații operaționale, ci și în modul în care interpretăm și punem în aplicare noile legi și politici, cum ar fi propunerea Comisiei pentru noul regulament privind contrabanda de migranți. Declarația de astăzi servește drept bază pentru o cooperare mai strânsă, dar mă uit deja la reînnoirea acordului de lucru cu Europol”, a spus Frontex’s Executive Director, Hans Leijtens. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *