COZZZMONAUTICA 2023 – PARTIZANI ÎN SPAȚIU

Cozzzmonautica revine la Timișoara în 2023 cu o ediție tranSFrontalieră, sub “steaua” Yugoslaviei.

Tema din acest an, “Partizani în Spațiu” va fi explorată pe 15 și 16 septembrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor, nr.1, Timișoara. Cele două zile vor cuprinde prezentări teoretice și practice, ateliere, proiecții video și un performance sonor. Intrarea este liberă.

Cozzzmonautica este un program educativ alternativ dedicat iubitorilor spațiului cosmic, explorării universului și xenobiologiei, SF-ului și ficțiunii speculative.

“Anul acesta, Cozzzmonautica caută să vă aducă mai aproape nu numai de malurile galaxiilor celor mai îndepărtate, ci și mai aproape de Balcani, mai aproape de celălalt mal al Dunării.

(…)

La bordul navetei Cozzzmonautice, toate greutățile, străduințele și năzuințele planetare sunt îngemănate. În locul evacuării rapide și al izolării în condiții de lux, ne aflăm în fața acelorași amenințări și lipsuri mult timp neglijate. Suntem parte din și participanți într-o gândire planetară. Dacă hrănim legături inter-regionale neoficiale, vom deveni conștienți de ceea ce am putea schimba în prezent. Anul acesta ne vom confrunta cu înfundăturile Capitalocenice și cu scripturile lor bazate pe anti-utopie, și vom testa moduri vechi și noi de a imagina împreună. Ne vom inspira din istoria SF-ului și vom explora lumea jocurilor pe calculator uitate.

Nu avem nevoie de miliardari în spațiu și de industrii extractive pe centura de asteroizi. Cozzzmonautica necesită o altfel de rezistență partizană și invocă Mișcarea de Nealinere (MNA) fondată la Belgrad acum că se vorbește despre un așa-zis nou Război Rece. Haideți să ascultăm ce are de zis SF-ul despre lumea în care trăim, în timp ce ascultăm ecourile muzicii venite de peste Dunăre.” – Ștefan Tiron

Deschiderea oficială a evenimentului Cozzzmonautica 2023 – Partisans in Space va avea loc vineri, 15 septembrie, începând cu ora 17:00. Programul prezentărilor va începe de la ora 18:00 cu evenimentul online intitulat “Despre Antiutopie în Narațiune și Pragmatică” susținut de Darko R. Suvin, cercetător, critic și poet, născut în 1930 la Zagreb, Iugoslavia, cunoscut ca unul dintre cei mai importanți critici ai literaturii science-fiction.

De la ora 19:30, programul va continua cu prezentarea intitulată “Frontul Sârbesc: de la Periferie la Mainstream,” alături de Miloš Petrik, care va examina succint istoria filmului de gen sârb, benzile desenate, literatura și alte medii artistice, punând accent pe genul science fiction. Miloš Petrik are o vastă experiență în mass media, producția de cărți audio și jocuri pe calculator, și a avut rolul de coordonator al ediției online a celui mai vechi fanzin din Serbia. De-a lungul carierei sale, a publicat două colecții de povestiri scurte și un roman, având o contribuție semnificativă în lumea literaturii și culturii science fiction.

La ora 21:00, Miloš Jovanović va prezenta “Napred U Prošlost*/Înainte Spre Trecut/Ahead To The Past”, cea mai recentă explorare a sa. Prin această prezentare, el deschide un portal temporal către istoria lumii jocurilor din România și din alte locuri. Miloš Jovanović, născut în 1972 în Yugoslavia, a devenit ulterior un editor și publicator cheie în domeniul benzilor desenate alternative după mutarea sa în București. Portofoliul său de tip samizdat cuprinde peste 30 de publicații, inclusiv benzi desenate, cărți de artă, fanzine și reviste în format gazetă.

La ora 22:30, va avea loc un performance sonor cu Jelena Dunić și Marko Milićević. “New Weird Balkan” este o explorare multifațetată a tradiției folclorice balcanice, exprimată prin sunete free form, psihedelice și electronice ale noului mileniu.

Programul primei zile Cozzzmonautica se încheie cu o proiecție de film documentar despre programul spațial Yugoslav. Vizionarea începe de la ora 23:30.

În ambele zile ale evenimentului, în zona denumită de organizatori “holodeck”, vor avea loc proiecții din arhiva kuda.org și Apsolutno, care abordează teme legate de complexul militar-industrial și istoria Yugoslaviei.

Sâmbătă, 16 septembrie, la Palatul Ștefania, vor avea loc două ateliere deschise pentru copii și adulți. Atelierul “Nave Interdimensionale” este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. De la ora 11:00, sub îndrumarea lui Rareș Moldovan, participanții vor construi obiecte inspirate din geometria solidelor lui Platon, Arhimede și Johnson, precum și din estetica și logica de construcție folosite în jocurile de tip Meccano, Erector sau Merkur. Participarea este gratuită, dar necesită completarea formularului de înregistrare. Numărul maxim de participanți este limitat la 15.

De la ora 15:00, participanți de toate vârstele sunt invitați să se alăture atelierului colectiv de benzi desenate “Partisans in Space” cu Rena Rädle și Vladan Jeremić. Rena și Vladan împărtășesc povești legate de personaje imaginare și ne invită să reflectăm asupra modului în care acestea vor naviga în cadrul ecologiilor partizane și vor aborda provocările contemporane. Atelierul promovează o abordare veselă și ludică a unei aventuri de explorare spațială, cu un spirit optimist și militant în centrul ei. Participarea la acest atelier este gratuită, dar este necesară completarea unui formular de înscriere. Numărul maxim de participanți este limitat la 15.

Cozzzmonautica 2023 – Partizani în Spațiu este organizat de asociația Foc & Pară, în parteneriat cu Ștefan Tiron.

Asociația Foc și Pară s-a înființat în anul 2016, cu scopul de a constitui şi susţine o structură organizaţională şi comunicațională specifică manifestărilor din zona artei contemporane și a educației alternative.

Ștefan Tiron s-a născut în 1976. Este absolvent al Facultății de Istorie și Teoria Artei din București. A participat la rezidențe artistice și curatoriale în cadrul Zugger Kultustiftung/Berlin, Akademie Solitude Stuttgart, Chez Bushwick NY, Q21 din Vienna, Utopiana din Geneva și Ruang Mes 56 în Yogyakarta. În perioada 2006-2021 inițiază, curatoriază și coordonează programul Cozzzmonautica de știință popularizată bazat pe explorarea spațiului, hiper-somn, gândire speculativă, SF, cosmism și sound art desfăşurat în Timișoara, Arad, Cluj, Oradea, București, Berlin şi Yogyakarta, cu evenimente documentate aici.

Programul complet poate fi accesat aici. Mai multe detalii se găsesc pe canalele de comunicare Indecis:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *