Proiecția de Gală a lungmetrajului despre Experimentul Pitești, un proiect care a durat un deceniu de muncă, a avut loc la Teatrul Național din București, pe 9 martie 2022sala Ion Caramitru, începând cu orele 18.00 și a fost un eveniment In memoriam Ion Caramitru.

Aleksandr Soljenițîn spunea despre Experimentul Pitești că a fost cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est, că a fost “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”. Istoria care nu este cunoscută, se repetă.

Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag (34 de ani) a fost realizat după 10 ani de muncă și încredere.

Impresionat de subiectul, dar și de miza artistică a filmului, precum și de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono.  Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru.

Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de de 3 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Filmul încă mai are nevoie de sprijin financiar pentru a putea realiza șirul de evenimente conexe lansării și onorarea costurilor rămase în urma producției, în special remunerarea actorilor și echipei.

Lung-metrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională  si fizica prin tortură, realizat de regimul comunist – Experimentul Pitești. Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă și voluntară a peste 600 de oameni care acum trebuie remunerați.

Filmat la Iași, Suceava, București, Pitești, Aroneanu

Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste 3 ani.

Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

S-a filmat si Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

Primul material filmat despre lungmetrajul  despre Experimentul Pitești a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică şi mentală a studenţilor din România, iniţiată de comunişti. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est, se arată în descrierea peliculei.

„La 33 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor ‘Experimentului Piteşti’ nu este nici până astăzi cunoscut. Cu un efort început acum 10 ani, ne-am propus să aducem în atenţia publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic cu o componentă puternică de documentare. Timp de trei ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. ‘Experimentul Piteşti’ nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică şi emoţională. ‘Experimentul Piteşti’ trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă. Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut până acum şi au ales să doneze pentru ca ‘Experimentul Piteşti’-Filmul să ajungă pe ecrane. De asemenea, le mulţumim şi celor care vor să ne ofere în continuare un ajutor în cunoaşterea istoriei şi ororilor comunismului”, a declarat Victoria Baltag, regizoarea filmului şi iniţiatoarea proiectului Experimentul Piteşti – Filmul.

Este un proiect 100% independent, care a dus lipsă de finanţare. A fost realizat din donaţii, împrumuturi şi contracte amânate, majoritatea actorilor şi echipei au lucrat 10 ani fără să fie plătiţi încă şi au făcut acest lucru pentru că au considerat că un astfel de proiect era mai mult decât necesar.

Proiectul a fost finanţat exclusiv din fonduri private şi din crowdfunding. Astfel că, din lipsa de fonduri, întreaga echipă de filmare a lucrat benevol, inclusiv actorii, Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru, fiind doar o parte dintre cei ce alcătuiesc distribuţia filmului. Încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârşit acest proiect atât de necesar.

Claudia Maghiar